Otužilci plavali půl kilometru v ledové vodě Punkevních jeskyní

Blansko - Osmdesáté výročí objevení tzv. mokré cesty Punkevních jeskyní dnes v Moravském krasu oslavili netradičně. Ledovou vodní trasu ze dna Macochy až k východu z Punkevních jeskyní proplavala necelá dvacítka otužilců. Mrazivá voda měla teplotu asi tři stupně.

Vodní cestu, kterou již od roku 1933 brázdí čluny, otužilci proplavali s nadšením. „Já jsem až překvapený, jak je to pěkný zážitek. Přirovnal bych to k tomu, když jsme s kamarády plavali v jezeře Lochness,“ říká Vít Frank. Dnešní trasa od Macochy až k Pustému žlebu měří téměř půl kilometru.

Na dno Macochy museli otužilci nejprve sestoupit klasickou turistickou cestou. Teprve na dně propasti se mohli plavci ponořit do svého milovaného živlu. „Prvních padesát až osmdesát metrů se plavat nedá, to je voda těsně nad kolena. Až jsem začal plavat, pustil jsem si stopky. Když jsem je vypnul, měl jsme čas 7:40,“ spokojeně konstatuje přemožitel kanálu La Manche Petr Mihola.

NO COMMENT: Otužilci v Punkevních jeskyních (zdroj: ČT24)

Proplout vodní trasu Moravského krasu je možné jen díky usilovné práci týmu badatele Karla Absolona. Trvalo třináct let, než se na mapě říčky Punkvy zcela spojily dno propasti a východ z jeskynního systému. „S takovým unikátem jsme se v Evropě prozatím nesetkali, že návštěvník dojde suchou nohou na dno propasti a odtud pokračuje na lodičkách,“ potvrzuje výjimečnost Punkevních jeskyní jejich vedoucí Hynek Pavelka.

Ročně Punkevní jeskyně navštíví více než 200 tisíc lidí. Jedná se tak o jedno z největších lákadel Moravského krasu. Otužilci se do říčky Punkvy noří pravidelně v říjnu, kdy si připomínají památku potápěče Karla Divíška, který Absolonovi pomáhal s průzkumem. To ale plavou pouze kratší trasu. V rámci dnešního 80. výročí si ale mohli vychutnat celou vodní cestu Punkevních jeskyní.