Salon vín 2013 představil stovku nejlepších domácích vín

Jižní Morava - Národní vinařské centrum vyhlásilo stovku nejlepších domácích vín. Tzv. Salon vín má letos výrazné zastoupení v kvalitním ročníku 2011. Ten se do stovky nejlepších tuzemských vín dostal celkem 77krát. Cenu pro nejlepší kolekci získalo bzenecké vinařství, které má v soutěži hned osm vín. Zároveň od ledna drží titul Šampion vín.

„Ceníme si toho, protože je to nejprestižnější soutěž, tudíž je to pro nás velmi pozitivní,“ pochvaluje si letošní úspěch ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda, jehož vinařství má v letošním Salonu zastoupeno hned osm vín. Právě bzenecké vinařství se od ledna může pyšnit i absolutním vinařským šampionem, kterým se stalo Chardonnay právě z Bzence.

Výrazněji zabodovalo také vinařství z Kobylí, jež do stovky nejlepších vín přispělo hned šesticí červených vín. „Určitě je to vlastností místních půdních a klimatických podmínek. Jsou to vína velice extraktivní s vysokým, krásným podílem barviva a aromatických látek,“ vysvětluje, čím se jim podařilo uspět, Josef Čačík z vinařství Patria z Kobylí.

Hovoří Bořek Svoboda z bzeneckého vinařství (zdroj: ČT24)

Milovníci nápoje, v němž se skrývá pravda, mohou letošní oceněná vína ochutnat v rámci veřejné degustační expozice na valtickém zámku. Výstava ve sklepních prostorách je otevřena celoročně. Momentálně je ale uzavřena. Pracovníci Národního vinařského centra musí obměnit vystavená vína za nové vítěze. Aktuální expozice Salonu vín 2013 bude k vidění od soboty 2. března.

Salon vín je českou národní soutěží vín a každoročně jej reprezentuje stovka nejlepších tuzemských vín. Těchto sto oceněných se smí honosit titulem Salon vín.

„Díky tomu, že každý vinař používá jiný typ láhve, musíme najít správnou polohu láhve, aby to vypadalo esteticky. Pokud láhev špatně uložíme, tak se box může dokonce sesunout,“ popisuje instalaci nového Salonu vín sommelier a vinařský odborník Pavel Zbránek.

Vína v expozici mají sloužit návštěvníkům ke vzdělávání v oblasti vinařství. Veřejnost tu může ochutnat kterékoliv z vín, jež jsou uložena v Národním vinařském centru. Pracovníci centra je pak seznámí se základními informacemi o každém vínu a připojí i některé zajímavosti z oblasti pěstování vinné révy.

Kdo jsou vítězové jednotlivých kategorií?