Hrad Veveří provonělo pravé moravské uzené

Brno - Vůně čerstvě vyuzeného masa přilákala o víkendu na hrad Veveří v Brně tisíce návštěvníků. Slavnosti moravského uzeného měly lidem osvěžit to, jak má tento tradiční produkt správně chutnat. Slavností se účastnili ti nejlepší uzenáři z celé Moravy. První den festivalu návštěvníci snědli neuvěřitelných 300 kilogramů uzeného.

"Slavnosti moravského uzeného chtěly lidem připomenout, jak chutná tato vyhlášená krajová specialita. Návštěvníci také rozhodovali, které z prezentovaných uzených je to nejlepší," popsala program mluvčí akce Anna Štětinová. Mistři řezníci, uzenáři a kuchaři si připravili také odborné přednášky o přípravě uzeného a postupu jeho výroby, o klobáskách nebo pokrmech v době masopustu. Předvádělo se i správné porcování masa.

Regionální pochoutky nabídli mezi hradbami uzenáři s letitou tradicí. Třeba rodina Havlíčků připravuje moravské speciality už čtyři generace. „My vyrábíme pořád podle starých receptur. Mnohé z nich jsou vlastní receptury, které nikomu samozřejmě neprozradíme. Do masa přidáváme jen koření a jediný konzervant, který používáme, je sůl,“ vysvětlil uzenář Tomáš Havlíček.

Uzenář Milan Nepustil

„Chceme lidi naučit, aby se vrátili ke starým, dobrým a poctivým výrobkům. Chceme jim připomenout, že to není jen o tom separátu a náhražkách. Lidé musí pochopit, že se nedá vyrobit kabanos za 30 korun.“

NO COMMENT: Slavnosti moravského uzeného (zdroj: ČT24)

Slavnosti nebyly jen pastvou pro oči, ale především pro žaludek. Uzené, klobásky, paštiky, uzené boky, jitrnice, jelita nebo tlačenky – to vše si mistři uzenáři připravili. „Návštěvníci mohli ochutnat i ovarovou polévku a další moravské speciality jako ovar s jablečným křenem, uzené se švestkovou omáčkou nebo prejt se zelím. Přímo na místě k tomu pekař připravoval čerstvý chléb,“ řekla Štětinová.

A protože vrcholí období masopustů, nechyběl rej pestrobarevných masek a sladké speciality – koblížky a boží milosti. Pro zahřátí si lidé mohli dát svařené moravské víno nebo slivovici.

Už sobotní část festivalu přilákala obrovské množství návštěvníků. „Snědlo se přes 300 kg moravského uzeného. Musíme přiznat, že nás to zaskočilo,“ uvedla Štětinová. Podobný nápor labužníků zažili pořadatelé i v neděli. Návštěvníci se museli obrnit trpělivostí – ve frontách na ochutnávku uzeného nebo polévku, které byly v ceně vstupenky, strávili desítky minut.

Vstup Ivy Zigmundové s uzenářem Tomášem Havlíčkem (zdroj: ČT24)

Vstupenky

V ceně běžné vstupenky za 100 korun je vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka soutěžního uzeného a zabíjačková polévka.

V.I.P. vstupenka  za 299 korun umožní bezplatné parkování pod hradem na V.I.P. parkovišti a nabídne i speciální výhodné menu: zabíjačkovou polévku, uzené se švestkovou omáčkou, nápoj pro zahřátí (panák slivovice nebo pohár svařáku či pomerančového punče), jitrnice nebo klobásky dle vlastního výběru (2 ks/os.), malou kuchařku věnovanou moravské masopustní gastronomii, volný vstup na hradby a bezplatnou účast na workshopech věnovaných uzení, uzenému a klobásám.

Vydáno pod