Srážka mikrobusu s billboardem na Vyškovsku bude mít soudní dohru

Vyškov - Nehoda mladých volejbalistek, jejichž auto narazilo na konci ledna na Vyškovsku do billboardu a při které se zranilo devět lidí, bude mít soudní dohru. Nezisková organizace Acta non verba chce nechat prošetřit, jestli ministerstvo dopravy nepochybilo, když billboard vedle silnice nedalo už dříve odstranit. Do roku 2018 by měly všechny billboardy kolem dálnic zmizet, zůstanou jen cedule s informacemi o benzinových pumpách, restauracích a motelech.

Nehoda se stala na rychlostní silnici R46 u Drysic na Vyškovsku. Řidič mikrobusu plného mladých volejbalistek, které cestovaly na zápas, sjel ze silnice a naboural do billboardu. Auto zůstalo ležet pravým bokem na jeho betonovém podstavci. „U nehody bylo sedm zraněných osob: jedna dospělá a zbytek zhruba 13, 14letá děvčata,“ potvrdil Jaroslav Mikoška, mluvčí jihomoravských hasičů.

Za nehodu podle všeho mohl řidič-trenér, který se nevěnoval plně řízení. Dnes už v nemocnici zůstává jediná z mladých sportovkyň. Na vině je však podle některých i špatně umístěný billboard. Jeho nevhodné umístění teď chce nechat prošetřit společnost Acta non verba. Podala už kvůli tomu trestní oznámení.

„Je to náš obvyklý postup, když zjistíme, že nějaký řidič s fatálními následky havaroval do billboardu. Ono to vede k tomu, že už samotné trestní vyšetřování ten billboard odstraní,“ říká Vojtěch Razima, ředitel Acta non verba.

Jen loni způsobili řidiči 13 517 nehod právě kvůli tomu, že nedávali pozor a nevěnovali se plně řízení. Zemřelo kvůli tomu 82 lidí.

Názory expertů

  • „Billboardy by kolem silnic neměly být vůbec, protože jednoznačně odpoutávají pozornost,“ tvrdí Jindřich Frič, bezpečnostní expert Centra dopravního výzkumu.
  • „Následky dopravní nehody jsou výrazně vyšší, než kdyby se vozidlo nestřetlo s takovou překážkou,“ potvrzuje i Lubomír Sedlák, dopravní inženýr Policie ČR.

Billboardy by měly z blízkosti dálnic a rychlostních silnic zmizet do pěti let. Novelu zákona o pozemních komunikacích už loni schválili poslanci. „Je tam stanovena ta pětiletá přechodná doba, kdy se těmto novým podmínkám taky mají přizpůsobit právě provozovatelé a vlastníci těchto billboardů,“ tvrdí Jakub Žižka, mluvčí ministerstva dopravy. Slovensko řešilo billboardy také, lhůtu vak stanovilo na dva roky a zákaz by měl platit i na silnice v obcích.

Některé firmy přestaly na dálnicích inzerovat z vlastní vůle

„Byli jsme zhruba před rokem a půl prvním velkým inzerentem, který se rozhodl stáhnout svoji inzerci z blízkosti rychlostních silnic a dálnic, protože si myslíme, že za určitých podmínek to může snižovat pozornost řidičů. A proto jsme přesunuli veškerou reklamu do bezpečných míst,“ řekla mluvčí společnosti Vodafone Alžběta Houzarová.

Od roku 2018 by už u dálnic měly zůstat pouze cedule, které řidiče upozorní na nejbližší benzinové pumpy, restaurace nebo motely.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)