Ton zůstává i po letech designérskou špičkou

Bystřice pod Hostýnem - Slavná nábytkářská společnost Ton se vrací na výsluní. Díky spojení s mladým italským designérem Alexandrem Guflerem vznikl nový model křesla Merano, které sklízí designérská ocenění na soutěžích v Německu i ve Spojených státech. Sto padesát let stará tradice ohýbaného nábytku je opět trendem.

„Znamená to pro mě hodně, jsem teď na začátku kariéry. To, že lidé z oboru vnímají moji práci jako něco výjimečného, je hracím motorem pro mou tvorbu,“ říká mladý designér Alexander Gufler. Právě on stojí za návrhem křesla Merano, které uspělo na slavných soutěžích Good Design a Reddot Design Award. Svým unikátním provedením si Merano vysloužilo přirovnání k nejslavnější Thonetově židli číslo 14.

„Pro mě je to opravdová ikona. Byl bych opravdu šťastný, kdyby moje židle byla alespoň zčásti tak slavná,“ doufá v přirovnání k slavnému předchůdci Gufler. Aktuální výsledky prodeje svědčí o tom, že se s ní může poměřovat. Merano, které získalo jméno podle Guflerova italského rodiště, trhá rekordy v prodeji. Firma Ton je vděčná, že mladý designérský talent na studentské soutěži v Kolíně objevila.

Jak se ohýbá dřevo na nábytek?

Netradiční způsob ohýbání dřeva vymyslel truhlář Michael Thonet ve svých třiadvaceti letech. Dřevo napařením změkčil, následně vytvaroval a vysušil. Technologie ohýbaného nábytku je stará už 150 let.

Společnosti Ton se znovu daří. Po dočasné finanční krizi už firma z Bystřice pod Hostýnem měsíčně opět vyrábí devět tisíc thonetek. Tento symbol mezi židlemi znají lidé v šedesáti světových zemích. Pro zákazníky z Japonska je také mírně upravují. „Pro trh v Japonsku židle přizpůsobujeme. Je známo, že Japonci jsou národ s trochu jinou tělesnou konstitucí, tak právě pro ně se vyrábí židle menší,“ přibližuje specifika asijského trhu marketingová specialistka Jitka Alexová.

Hovoří marketingová specialistka Jitka Alexová (zdroj: ČT24)


Talentovaný Thonet se usadil v Bystřici pod Hostýnem už v roce 1861. Valašsko mu vyhovovalo především díky zásobám bukového dřeva. „Našel tu velké množství lidí, kteří byli zvyklí pracovat, rádi pracovali a byli velmi šikovní, takže měl velice dobré zázemí, aby tady mohl založit továrnu,“ vychvaluje valašské dělníky Alexová. Nedaleko výrobních hal brzy vyrostla i nábytkářská škola, která celých šedesát let chrlila nábytkáře do celého světa.

Aktuálně nabízí místní dílna na tři stovky různých modelů. Kromě židlí a stolů tu vyrábí věšáky nebo sáňky. Velkou část produkce tvoří výroba na zakázku, podle speciálních požadavků náročných klientů. Velmi populární je stále i tradiční model židle 14. Různé prototypy najdou zvědaví návštěvníci v místní prodejně.

Jedním ze zajímavých exponátů je židle z roku 1867, na níž je ukázána samotná výroba ohýbaného nábytku. Židle sestává ze dvou kusů ohýbaného dřeva. Podobné židle z 60. let 19. století má firma uloženy v depozitáři, který se pro veřejnost otevírá vždy v létě. Výstavu nábytku společnosti Ton nabízí i stálá expozice na zámku v Bystřici pod Hostýnem.

Více uvidíte v reportáži v zítřejším Týdnu v regionech ve 12:00 na ČT1.