Muž, který proslul jako „pytlák století“, má zpět své trofeje

Ořechov - Vyrazila dech nejen policistům, ale i soudním znalcům. Jeden z nich před soudem sbírku Josefa Konečného z Ořechova na Brněnsku přirovnal ke sbírce trofejí na zámku Konopiště. Stovky paroží mu zabavila policie před osmi lety, když ho obvinila z pytláctví. Podezření se ale neprokázalo. Teď se muž dočkal vrácení celé sbírky.

„Nejvíc jsem se těšil na tento kapitální kousek,“ držel pyšně obří paroží jelena dvaadvacateráka. Společně s dalšími kousky mu je dovezli domů v dodávce. „Teď mě čeká spousta práce. Vidíte, v jakém stavu to všechno je,“ uvedl sběratel.

Hanlivé nálepky se jen tak nezbaví

Na podzim roku 2005 se Josef Konečný opil a začal střílet po vesnici. Když k němu vtrhla policie, nestačili se muži zákona divit. V jeho domě našli takovou sbírku trofejí, že by se za ni nemusel stydět ani lovecký zámeček. Okamžitě vzniklo podezření, že Josef Konečný je pytlák. Tuto domněnku potvrzovali i ořechovští myslivci, kteří byli dlouhá léta přesvědčeni, že právě Konečný v jejich revíru pytlačí. Bývalý puškař ze Zbrojovky Brno měl jinou verzi toho, jak přišel ke stovkám paroží – „sběratelská vášeň“.

„Tak jako někdo sbírá třeba krabičky od sirek, já od malička sbírám paroží. Nakupuju ho nebo vyměňuju. Je to poměrně náročný koníček, finančně i časově. Některé kousky jsem přivezl i ze zahraničí,“ pochlubil se Josef Konečný.

Josef Konečný převzal zabavenou sbírku loveckých trofejí (zdroj: ČT24)

Celá sbírka paroží a dalších trofejí skončila v policejním skladu v krabicích od banánů a rozběhlo se dlouhé soudní líčení. Na jeho konci bylo sice uznání viny Konečného za nedovolené ozbrojování a divokou střelbu, pytláctví mu ale soudy neprokázaly. Kromě paroží jednoznačný důkaz pytlačení chyběl. Josef Konečný strávil ve vězení dva a půl roku, od svého propuštění usiloval o to, aby mu policie vrátila trofeje zpět. „I kdybych měl jít třeba do Štrasburku, budu o ty trofeje bojovat, protože je to moje osobní vlastnictví, které chci zpět,“ uvedl už dříve Konečný.

Svoji sbírku by rád předvedl na veřejné výstavě. Údajně se mu už ozvali i kupci. „Budu muset zvážit se svým právníkem, jak se sbírkou naložit,“ dodal.

Vydáno pod