Vlčnovský krojovaný ples představil budoucího krále

Vlčnov - Letošním králem při známé krojované jízdě bude jedenáctiletý Ondřej Franta. Právě on se v květnu stane hlavní hvězdou vlčnovské Jízdy králů. Nákladná a velkolepá tradice se předloni dostala i na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

„Těším se moc, trénoval jsem asi dva týdny tancování, polku a valčík. Těžké to pro mě není, chodil jsem do Vlčnovjánku,“ prohlásil budoucí vlčnovský král Ondřej. Trénovat podle svých slov musí ještě jízdu na koni.

Pro rodinu je vždy velká čest, pokud se králem jízdy stane jejich syn. Rodina Frantových se velmi angažuje v oblasti folkloru a případných nákladů na náročnou tradici rodiče nelitují. Není výjimkou, že rodina krále částečně upravuje v souvislosti se slavností i svůj dům. Nezbytné je pak pohoštění pro celou ves.

No comment: krojovaný ples ve Vlčnově (zdroj: ČT24)

„Jezdci jedou jízdu jen jedenkrát za život. Původně totiž jezdili jen odvedenci na vojnu, což je jedenkrát za život,“ vysvětlila pravidla jízdy Olga Floriánová z Klubu sportu a kultury. Spolu s Ondrou se na vlčnovském plese představila i jeho družina, kterou tvoří chlapci a děvčata s rokem narození 1995. Celkem se na plese představilo 16 chlapců a 9 dívek.

Samotná Jízda králů se uskuteční 26. května. Bude to teprve druhá jízda, která se koná od slavnostního zápisu jízdy na seznam UNESCO. Vlčnovská jízda patří mezi nejznámější folklorní události u nás a její kořeny sahají pravděpodobně až do pohanských dob. Tehdy šlo o vyhánění dobytka. Nejúspěšnější chlapec v této disciplíně se následně stal králem.

Druhou legendou na téma historického původu jízdy je příběh o uherském králi Matyáši Korvínovi, který prchal před Jiřím z Poděbrad. Oblékl se do ženského kroje, aby se neprozradil svým vzhledem. Aby se mu podařilo utajit i svůj hlas, do úst si vložil růži.

Kde všude pořádají Jízdu králů?

Jízda králů bývá tradičně spojována s Vlčnovem, ale v současnosti ji udržují v celkem čtyřech lokalitách na Hodonínsku a Uherskohradišťsku. Jízda se pořádá ve Vlčnově, Kunovicích, Hluku a Skoronicích.

Vydáno pod