O druhé kolo prezidentských voleb je velký zájem

Jižní Morava/Zlínský kraj - Dnešním dnem pokračuje druhé kolo volby prezidenta. Včera ve dvě hodiny se po celé republice otevřely volební místnosti. Hlasovat budou také lidé v domovech důchodců nebo v lázních. Vhodit svůj hlas do urny mohou voliči ještě dnes, kdy budou volební místnosti otevřené od osmi hodin ráno do druhé hodiny po poledni.

Druhé kolo přímé volby prezidenta začalo. Svými pravidly připomíná například druhé kolo senátních voleb. Voliči nedostanou do schránek žádné volební lístky. Až na místě, ve volební místnosti, získají potřebnou hlasovací obálku i oba hlasovací lístky.

Jen na jihu Moravy se úderem druhé hodiny otevřely volební místnosti v celkem 1 409 volebních okrscích. V sousedním Zlínském kraji se hlasuje v méně než polovině místností. Svoji urnu má každý z 684 volebních okrsků.

Čtvrtina zaregistrovaných voličů dorazila hned v první hodině hlasování

Velký zájem o prezidentskou volbu je například v Hodoníně. Do základní školy Vančurova zamířili první zájemci hned ve dvě hodiny odpoledne. V první hodině hlasování přišlo odvolit na 150 lidí. Registrovaných voličů je pro tento okrsek na šest set, takže čtvrtina nedočkavých voličů dorazila hned v první hodině druhého kola voleb. Další vlna zájmu přišla po páté odpolední, kdy se lidé vraceli z práce.

Pro mnoho voličů je dnešek přímo rodinnou událostí. Rodiče si na pomoc s vhazováním obálek do volební urny vzali i své ratolesti. Většina zájemců odvolila do osmé hodiny večerní, přičemž před uzavřením volební místnosti na hodonínském sídlišti se účast pohybovala nad hranicí 50 procent.

Na jihu Moravy je téměř milion voličů, přičemž v prvním kole přišlo k urnám 62 procent z nich. Minimálně v Hodoníně očekávají stejnou účast jako v prvním kole, ne-li vyšší.

V souvislosti s prezidentskou volbou přichystali brněnští strážníci některá bezpečnostní opatření. V blízkosti volebních místností dohlíží na veřejný pořádek. Hlídat budou také plynulost provozu. První den druhého kola se ale obešel bez větších komplikací. Strážníci v Brně řešili jen tři menší slovní potyčky.

Netradičně temnou volbu zažili voliči na brněnské základní škole Zemědělská, kde vypadl elektrický proud. Volilo se tu tedy při svíčkách a komise si musela na doklady svítit baterkou.

Většina voličů vyrazila za svým rozhodnutím do stejné volební místnosti jako v případě prvního kola. Někteří si ale raději vyřídili průkaz voliče, aby svůj hlasovací lístek mohli odevzdat bez ohledu na to, zda zrovna lyžují na horách, nebo jsou na pracovní cestě. O výsledku voleb mohou rozhodnout také hlasy ze zahraničí.

Volit může občan České republiky, který se prokáže občanským průkazem, nebo voličským průkazem. Zároveň musí v den volby dosáhnout hranice osmnácti let věku. Voliči v druhém kole vybírají ze dvou kandidátů: Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga.

Rovnou z lázeňské procedury k volbám

Ozvláštnit si lázeňských pobyt volbou prezidenta se podařilo také sedmnácti voličům z Luhačovic. Bez ohledu na své trvalé bydliště si zařídili voličský průkaz, aby mohli hlasovat přímo v rámci léčebného pobytu. „Lidé nemají jen brblat. Když mají šanci něco změnit, tak by toho měli využít. A teď vlastně začínáme od nejvyššího patra,“ myslí si Ludmila Sedláčková, která si spolu s manželem volbami zpestřila třítýdenní pobyt v lázních.

V brněnském domově důchodců volil skoro každý

No comment: Volí také senioři v domovech (zdroj: ČT24)

Na možnost zvolit svého kandidáta netrpělivě čekají i ti voliči, kteří se do oficiálních volebních místností nedostanou. Své hlasy v rámci prezidentské volby odevzdají pacienti v nemocnicích nebo senioři v domovech důchodců. V domově na Okružní volili až na jednoho seniora všichni. „Je mi téměř 83 let. Od roku 1990 jsem k volbám chodil ne proto, že jsem musel, ale protože jsem chtěl,“ energicky prohlašuje Dalibor Coufal.

Pokud někdo nemohl dojít do společenské místnosti, komise jej navštívila osobně. „Jsem ráda, že za námi přišla volební komise. Těžko bych ty schody zvládala,“ připouští Božena Tejkalová, jež se tak přidala k desítkám seniorů, kteří svůj volební hlas odevzdali v domově na Okružní.

Ve Velehradě volily řádové sestry

Jeptišky volí ve Velehradě
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

První přímou volbu prezidenta si nenechaly ujít ani členky Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje na nejznámějším moravském poutním místě – ve Velehradě na Slovácku. Podle členů volební komise hlasovala ve Velehradě v prvních třech hodinách celá třetina z necelých 900 zapsaných voličů.

Řeholnice podle svých slov chodívají k volbám pravidelně. „Považujeme to za svoji občanskou povinnost,“ tvrdí generální představená kongregace Václava Dudová. Možnost vybírat poprvé hlavu státu prý uvítaly. „Je to jedna z možností, jak běžní lidé mohou dát najevo svůj názor,“ apeluje Dudová.