Poslanec Chaloupka (VV) se před soudem hájí kvůli korupci

Hodonín - Soud dnes začne projednávat případ poslance Otto Chaloupky (VV) a jeho bývalého asistenta Vratislava Vařejky. Obžalovaný asistent Vařejka policii a některým médiím předal nahrávku rozhovoru, ve kterém se s poslancem Chaloupkou v kavárně domlouvá na dělení jeho asistentského příjmu od sněmovny. Vařejka totiž zřejmě tolik práce pro Chaloupku nedělal, ale společně se dohodli na tom, že sněmovně bude fakturovat maximální možnou částku, ze které část vrátí Chaloupkovi. Soud konečný verdikt nevynesl, bude pokračovat v únoru.

Podle obžaloby nabídl Chaloupka v červenci 2010 čekateli na členství ve Věcech veřejných Vařejkovi, aby pro něj pracoval jako asistent. Dokud nezíská zkušenosti, bude dostávat 35 tisíc měsíčně, z nichž si nechá jen deset tisíc za dohodnuté výdaje, zbytek peněz vydá Chaloupkovi. S tím Vařejka souhlasil a následně dal Chaloupkovi předem dohodnutou částku. Žaloba viní Chaloupku z toho, že pro sebe žádal úplatek. Tento čin navíc měl spáchat jako úřední osoba.

Soud měl začít v prosinci, ale Chaloupka se ze zdravotních důvodů omluvil z jednání. Kauza začala tím, že Vařejka policii oznámil, že musel platit Chaloupkovi polovinu svého příjmu asistenta, tedy asi 25 000 korun měsíčně. Chaloupka je stíhán za to, že úplatky vymáhal, Vařejka za to, že je poskytoval.

Platbami si podle spisu měl prý Vařejka zajistit, aby mohl Chaloupkovi dělat asistenta. Poslanec tvrdí, že Vařejkovi půjčil peníze na volební kampaň a asistent mu dluh splácel. „S Vařejkou jsme se dohodli. Souhlasil, že musíme kampaň zaplatit, ale neměl v hotovosti peníze a byl ochoten je splácet. Dohodli jsme se, že to tak bude do konce roku. Vařejka chtěl peníze převádět z účtu. Já byl proti, nechtěl jsem, aby se peníze objevovaly na mém soukromém účtu. Nechtěl jsem, aby rodina věděla, že ze soukromých peněz financuji politiku. Dohodli jsme se na předání v hotovosti, a to do konce roku, ve třech splátkách po 20 tisících, s tím, že pokud bude mít nějaké asistentské náklady navíc, tak je ponesu já,“ hájil se Chaloupka před soudem.

„Část peněz měla jít na charitativní výdaje, podle mého názoru pan Chaloupka použil tyto peníze pro sebe, pro své potřeby,“ tvrdil naopak Vařejka. Chaloupku si prý nahrával proto, že k němu neměl důvěru, a chtěl mít důkaz o předání peněz, ale o písemné potvrzení ho nenapadlo říct, protože měl k němu důvěru, uvedl Vařejka před soudem.

Bývalý asistent na Chaloupku podal předloni v dubnu trestní oznámení. Stalo se tak poté, co jej propustil. V oznámení tvrdil, že mu poslanec dluží peníze.

„Musím doufat, že soud bude nezávislý. Pevně věřím, že se před ním obhájím a že se ukáže, že můj exasistent je lhář,“ uvedl Chaloupka. Vařejka řekl, že nemůže uvěřit tomu, že i on stane před soudem; sám totiž na údajnou korupci poukázal. Muži se vzájemně obviňují ze lži a pomluv.

Dolní komora vydala Chaloupku ke stíhání v červnu. Mandátový a imunitní výbor tehdy nezaujal k Chaloupkově kauze jednoznačné stanovisko, rozhodnutí o vydání tedy bylo plně na poslancích. Pro vydání hlasovali poslanci KSČM, ČSSD a TOP 09. Proti byli poslanci ODS a VV a někteří nezařazení.

Záznam rozhovoru poslance Otty Chaloupka s asistentem Vratislavem Vařejkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod