Nablýskaní veteráni po roce opět projeli Brnem

Brno - Zimní závod luxusních veteránů Winter Trial projel Brnem. Navzdory mrazivému počasí vyrazila bezmála osmdesátka aut na pátou etapu závodu, která vede přes jižní Čechy do rakouského Lince. Závodníky otevřených vozů trápí jediné – sněžení a mrazy posledních dnů.

Winter Trial vás chytne za srdce tak, že za rok chcete přijet znovu, shodují se jezdci. „Je to hezké, zábavné, ale také hodně riskantní. Před dvěma lety jsme se převrátili o 360 stupňů na cestě v noci v lese, kde se normálně převrátit nemůžete. Už jsme nemohli dál, totálně jsme zničili auto. Ale dopadlo to dobře,“ zavzpomínal jeden z jezdců.

Letošní sezóna je podle jezdců jedna z nejtěžších. Množství sněhu a mrazy udělaly závod ještě extrémnější. „Je zima, takže si prostě oblečeme teplé oblečení. Když jdete lyžovat, taky si vezmete teplé oblečení. Moc se to neliší. Nejhorší je, když prší, protože jakmile jste mokří, tak to není moc příjemné. Navíc jízda na sněhu je úžasná zábava,“ popsal závodník z Velké Británie, který se Winter Trialu účastní už podesáté. „Právě za sněhem přicházíme z Anglie sem do České republiky. U nás si totiž víc užijeme toho deště,“ dodal se smíchem Angličan.

NO COMMENT: Winter Trial 2013 projel Brnem (zdroj: ČT24)

The Winter Trial 2013

Závod se pořádá od roku 2000, kdy vznikl jako připomínka stého výročí první světové zimní rallye pořádané v Alpách v roce 1900. Letošní ročník zahájili řidiči luxusních veteránů v Nizozemí, odkud přes Německo a Českou republiku míří do Rakouska. Kompletní přehled trasy najdete zde. Závod není o rychlosti, ale o umění jízdy v náročných podmínkách.

Účastní se závodníci jak z Německa, tak i z Holandska, Irska a Velké Británie. Vůbec nejstaršími vozy, které se na start postavily, jsou Bentley Derby vyrobené v roce 1935.