Malým sjezdovkám se daří, a to díky školním lyžařským kurzům

Zlínský kraj - Vedle monstrózních ski center se ve Zlínském kraji daří i menším obecním sjezdovkám. Venkovské svahy sází především na školní kurzy. Příkladem oblíbené lyžařské lokality je Újezd u Valašských Klobouk, kde k investici přiměli starostu samotní lyžaři.

Úspěch slaví sjezdovka v Újezdu u Valašských Klobouk, kam každý den dojíždí na lyžařské kurzy základní škola z Luhačovic. I přes patnáctikilometrovou cestu je pro ně obecní sjezdovka cenově dostupnější. „Kurz tady vyjde děti na šest set až osm set korun a podmínky jsou úžasné,“ vychvaluje malou venkovskou sjezdovku učitelka Zdeňka Svobodová. Právě díky lyžařským kurzům se svah zaplní i v dopoledních hodinách.

O místní sjezdovce hovoří starosta Újezda Vladimír Kráčalík (STAN) (zdroj: ČT24)

Čtyři sta metrů dlouhá sjezdovka dává práci čtyřem místním lidem. Po nákupu rolby, starších sněžných děl a opravě vleku se z venkovského lyžování stal populární fenomén. „Přesvědčil mě nátlak lyžařů, kteří za mnou přišli, že s tím máme něco dělat. A teď toho nelitujeme,“ nadšeně komentuje úspěch lyžování starosta Újezda Vladimír Kráčalík (STAN).

Újezdská sjezdovka je v provozu každý den. O víkendu se mohou milovníci lyžování vypravit na svah od 9:00 do 16:30, ve všední dny tu lyžaře přivítají od 10:00 do 16:30. Jen v pondělí se s otvírací dobou čeká až do jedné hodiny po poledni. Každý den pak obecní sjezdovka nabízí také večerní lyžování, které pravidelně začíná o půl šesté a končí v devět hodin večer. Celodenní lyžování v Újezdu vyjde dospělého na 250 korun, děti do 15 let věku zaplatí 130 korun. Aktuálně se tu lyžuje na kombinaci přírodního a technického sněhu.

Opakem vytížené újezdské sjezdovky je například prázdný svah v Nezdenicích na Uherskobrodsku, kde se letos po mnoha letech vůbec nelyžuje. „Návštěvnost nebyla natolik velká, aby to šlo finančně utáhnout,“ posteskl si správce svahu v Nezdenicích Libor Kolínek. Obec se rozhodla raději neinvestovat do umělého zasněžování.

I další vesnice na Zlínsku využívají k lákání turistů lyžařskou sjezdovku. Příkladem může být obec Štítná nad Vláří, kde se údajně mohou pochlubit nejlevnějším jízdným v Evropě. Celodenní permanentka vyjde na 140 korun. Vlek tu ale funguje jen podle zájmu lyžařů. Obec by sice mohla nakoupit sněžná děla za pět milionů korun, ale peníze raději vloží do nových chodníků.