Kvůli nedostatku peněz možná skončí hipoterapie v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště - Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji mají stále méně peněz na svůj provoz. Ministerstvo práce letos na východ Moravy poslalo méně dotací než vloni. Řada domovů pro seniory, terapeutických dílen nebo sdružení poskytujících hipoterapii je tak v ohrožení. Chybí jim peníze na provoz.

Hipoterapie v Uherském Hradišti už deset let pomáhá handicapovaným a lidem po těžkých úrazech. Už vloni přišel jezdecký klub kvůli změně zákona o rozdělování peněz z hazardu o nejvýznamnějšího mecenáše. Vedení klubu proto muselo prodat tři koně a hipoterapii, která byla původně zdarma, pro klienty zpoplatnit.

Letos se provozovatelé ocitli nad finanční propastí znovu. „Roční náklady na čtyři koně, kteří jsou plně využívaní našimi klienty, jsou 800 tisíc korun. Oslovili jsme spoustu firem, jsme v jednání i s městem, nicméně zatím nevíme vůbec nic. Pokud by se nikdo neozval, tak bychom činnost museli ukončit a koně prodat,“ vysvětlila jednatelka jezdeckého klubu Světlana Mazáčová. Jen z poplatků klientů, který je teď 150 korun za lekci, totiž klub náklady nepokryje.

Jednatelka jezdeckého klubu Světlana Mazáčová (zdroj: ČT24)

Hipoterapie je léčebná metoda, která působí na klienta prostřednictvím pohybových impulzů, vznikajících při koňské chůzi. Přenosem těchto impulzů na klienta, který na koni sedí či zaujímá jinou, jeho možnostem odpovídající polohu, dochází k oslovení centrálního nervového systému – mozku. Ten musí zpracovat informace o dynamických změnách polohy těla a jeho segmentů v prostoru, které nastávají při kontaktu s pohybujícím se koňským hřbetem, a následně vyslat adekvátní rozkazy k tomu, aby organizmus reagoval správně a v rámci rovnovážných reakcí.

Kůň má velice podobný pohybový stereotyp chůze jako člověk. Při hipoterapii centrální nervový systém koordinačně a pohybově znevýhodněného člověka tedy zpracovává a vysílá vjemy a příkazy, které by za normálních okolností (při plném zdraví) používal při lidské chůzi. Jeho znevýhodnění a poruchy v oblasti nervového systému mu však toto neumožňují.

Prostřednictvím hipoterapie je tudíž možno docílit pokroků právě v rehabilitaci pohybu u dětí i dospělých s poruchou koordinace, rovnováhy a vývoje vzpřimování. Hipoterapie může také působit preventivně tam, kde z důvodu onemocnění dochází k degeneraci či přerušení nervových drah řídících pohyb. Čím déle budeme mít možnost organizmu připomínat jeho správnou funkci, tím více oddálíme negativní vliv degenerativních onemocnění či následků úrazu na hybnost člověka.

(zdroj: Česká hiporehabilitační společnost)

Problémy s financováním mají i další sociální zařízení v kraji

Ministerstvo práce a sociálních věcí letos pošle na sociální služby ve Zlínském kraji dotaci pouze 414 milionů korun. Sociální služby v kraji ale požadují o 150 milionů víc. „Je jasné, že tyto dotace nepokryjí potřebné náklady. Muselo by tak docházet ke snižování kvality služby, personálu, mezd, kapacit služeb a podobně,“ řekla pro ČTK krajská radní pro sociální oblast Taťána Nersesjan (ČSSD). Podle radní nebude mít řada zařízení jiné východisko než omezit služby nebo zvýšit náhrady pro svoje klienty. V krajním případě mohou některé zvažovat i ukončení své činnosti – jako jezdecký klub v Uherském Hradišti, který se zaměřuje na hipoterapii.

Vedení kraje doufá, že ministerstvo ještě pošle dodatečnou dotaci. Stalo se to i vloni, kdy kraj v prvním kole dostal zhruba 420 milionů a dalších 57 přiteklo později. Sám kraj poskytovatelům rozdělil 12 milionů, letos počítá s částkou o dva miliony nižší.

Ve Zlínském kraji funguje podle Nersesjan kolem stovky poskytovatelů sociálních služeb, jichž dohromady klientům zajišťují zhruba tři stovky. Jde například o domovy pro seniory, domovy pro lidi se zdravotním postižením, pečovatelské služby, azylové domy, domy na půli cesty nebo nízkoprahová centra pro lidi bez přístřeší.