Soud rozhodne o osudu chlapců z kauzy Kuřim v dubnu

Brno - Brněnský městský soud rozhodne až v půli dubna o tom, komu budou svěřeni do péče chlapci ze známé kauzy Kuřim. Dnes nevynesl verdikt, protože jejich otec kvůli nemoci nepřišel k jednání. O svěření hochů do pěstounské péče požádali jejich prarodiče, rodiče jejich matky. Chlapcům je nyní 12 a 14 let. Jejich týrání odhalila policie před pěti lety a následně odkryla skupinu pachatelů.

Po odhalení týrání v květnu 2007 byli chlapci předáni do péče azylového zařízení pro děti Klokánek. V prosinci 2008 soud zamítl žádost jejich otce, aby mu byli svěřeni do péče. Matku chlapců zbavil ve vztahu k nim rodičovské povinnosti. Až v lednu 2010 dal brněnský krajský soud chlapce do péče otce.

Situace se ale v červnu 2011 změnila. Chlapci se dostali do péče rodičů své matky, která si za jejich týrání odpykává devítiletý trest ve vězení. Soud tak rozhodl na základě doporučení orgánu péče o dítě s tím, že otec není schopen se o ně postarat tak dobře jako jejich prarodiče. V té době byl nezaměstnaný. Nyní chce hochy zpět.

Oba chlapci mezitím navázali na doporučení psychologa kontakt s matkou Klárou, která je nyní ve věznici. „Chlapci jsou s matkou v pravidelném kontaktu. Původně byl pouze písemný, dnes už je to i styk osobní, matku navštěvují ve vězení,“ potvrdil právní zástupce prarodičů Mauerových Jiří Machourek. Byla to přitom právě matka chlapců, která děti nejen vystavila týrání, ale sama se na brutálních metodách „převýchovy“ aktivně podílela. Klára Mauerová se před soudem hájila tím, že byla zmanipulována svým okolím natolik, až v ní byl zcela potlačen mateřský pud. Její tehdejší blízcí jí prý namluvili, že její synové mají výchovné problémy. „Jediná matka se k té situaci postavila kriticky a vysvětlila, proč k té situaci došlo. Ona byla taky obětí toho komplotu,“ vysvětlil Machourek.

Babička Eliška Mauerová o vztahu chlapců k matce (zdroj: ČT24)