Na východě Moravy řádí chřipka, kraji hrozí epidemie

Zlín – Ordinace lékařů plní děti i dospělí, kteří se nakazili chřipkou. Ve Zlínském kraji počty nemocných podle hygieniků rapidně rostou. V regionu už kvůli závažným komplikacím zemřel na chřipku jeden člověk. Na jižní Moravě je situace podstatně klidnější.

Virus chřipky řádí ve Zlínském kraji už několik týdnů. Východ Moravy patří společně s Prahou a Středočeským, Plzeňským, Jihočeským, Královéhradeckým a Libereckým krajem k regionům, kde lékaři zaznamenali komplikovaný průběh chřipky. Zlínští hygienici laboratorně odhalili několik chřipek typu A. Jde o typ, který v největší míře způsobuje epidemie a pandemie. Na Zlínsku dokonce jeden muž na následky chřipky zemřel. Na jižní Moravě tolik nemocných pacientů není, epidemie tedy nehrozí.

Podle hygieniků teď má onemocnění příhodné podmínky pro šíření, protože se děti po prázdninách vrátily do základních a mateřských škol. Právě z dětských kolektivů se může virus snadno rozšířit. Podle odborníků potrvá ještě několik týdnů, než epidemie ve Zlínském kraji vykulminuje.

Nejvhodnější dobou pro očkování je podzim

Státní zdravotní ústav doporučuje jako nejúčinnější ochranu proti chřipce očkování. U všech věkových skupin vede očkování ke snížení výskytu onemocnění, snižuje také riziko hospitalizace nebo úmrtí. Nejvhodnější dobou pro očkování je podzim, tedy období před začátkem chřipkové sezóny. Pacient se může nechat naočkovat i teď, protilátky jej ale začnou chránit až zhruba za dva týdny po očkování vakcínou.

Ceny očkování
Zdroj: ČT24

Kdy je nejvhodnější doba pro očkování?

Nejvhodnější je doba před začátkem chřipkové sezóny. Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nové vakcíny pro danou sezónu se na trhu obvykle objevují v září. Ideálním termínem pro očkování je proto říjen a listopad. Očkovat lze i na začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní.

Jak dlouho po očkování jsem chráněn proti chřipce?

Dospělí a děti nad 6 let věku jsou chráněni cca za 14 dní od podání 1. dávky vakcíny. Děti od 6 měsíců do cca 6 let, pokud jsou očkovány proti chřipce poprvé, je nutno po 4 týdnech přeočkovat 2. dávkou vakcíny. Imunita po očkování přetrvává 6 měsíců až 1 rok. Protože se virus chřipky neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat.

(zdroj: Státní zdravotní ústav)