Soudci kvůli amnestiím pracují i po večerech a o víkendech

Brno – Každé volné místo na parapetu, skříních nebo pracovních stolech teď v kancelářích soudců zabírají spisy případů, na které by se mohla vztahovat amnestie. Soudci už sice prošli spisy těch, kteří si trest odpykávali ve vězení, teď je ještě čekají tisíce případů, kdy obžalované potrestali podmínkou.

„U osob, které byly ve výkonu trestu, jsme spěchali, protože jsme je nechtěli nechávat ve výkonu trestu déle, než bylo nezbytně nutné. U ostatních trestů to chvíli počká, ale ne navěky. Do toho soudíme vlastní případy, takže to musíme zkombinovat,“ popsal situaci soudce Okresního soudu Brno-venkov Michal Hoskovec.

I v jeho kanceláři už se vrší stovky spisů těch, které odsoudil. „U některých trestů musíme jít zpátky do nekonečna, u podmínek do šesti let zpátky. Doba, za kterou projdu jeden spis, se liší podle toho, kolik trestů tam člověk má. Musí se to posoudit individuálně. Nejjednodušší případy mi zaberou deset až patnáct minut,“ řekl soudce.

Soudci se tak uzavřenými případy zabývají každou volnou chvíli. Třeba v krátké pauze mezi jednáními. „Někteří soudci byli v práci o víkendu, pracovali až do osmi do večera. Já sám jsem měl naplánovanou dovolenou, ale nakonec musel jsem druhého ledna do práce,“ dodal Hoskovec. Projednávání všech případů zabere soudcům několik týdnů.

Zavalení jsou i soudci ve Zlínském kraji

Ve Zlínském kraji není věznice, soudy tak u nepodmíněných trestů, na něž se vztahuje amnestie, řeší pouze případy lidí, kteří měli do věznic teprve nastoupit. V celém kraji jde o desítky lidí, prakticky všechny kauzy jsou už vyřešeny.

Kromě toho ale jsou promíjeny i podmíněné tresty kratší než dva roky, které okresní soudy ukládají nejčastěji, a veškeré tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení. „Bude toho strašně moc. Odhaduji, že až na 95 procent mých spisů se vztahuje amnestie,“ řekl mluvčí zlínského okresního soudu Dušan Beránek.

Podle místopředsedy vsetínského okresního soudu Miroslava Tomáštíka bude vyřizování amnestie trvat „určitě týdny“. „Na našem soudě to půjde skoro do tisícovky, spisy se musejí probrat všechny. Vrhli jsme se na tyto spisy, já sám mám asi 70 amnestovaných za dva dny,“ uvedl Tomáštík. Podle místopředsedy uherskohradišťského okresního soudu Víta Krchňáčka se tamní soudci budou zabývat podobným počtem spisů jako jejich vsetínští kolegové. „Potrvá to týdny. Soudci budou muset ještě více hodnotit své priority,“ uvedl Krchňáček.

Amnestie někdy přináší i absurdní situace. „Dva lidé, kteří dostali podmínky, si 31. prosince podali odvolání. Jejich trest tak není pravomocný, nemůžeme je amnestovat. Stěžovali si, v jakém právním státě žijeme,“ řekl předseda kroměřížského okresního soudu Petr Marák. I v Kroměříži čeká soudce kvůli amnestii zkoumání stovek spisů.

Soudy v kraji nyní také čelí dotazům odsouzených, jak je to s dalšími uloženými tresty. „Lidé si myslí, že díky amnestii se ruší i peněžitý trest a zákaz činnosti. Dnes se přišli zeptat dva lidé,“ uvedl Marák s tím, že opak je pravdou. Podle Tomáštíka se několik osob přišlo i ve Vsetíně zeptat, zda jim amnestie ruší soudem uložený zákaz řízení motorových vozidel.