Poličná a Krhová přivítaly Nový rok jako samostatné obce

Valašské Meziříčí - První den své samostatné existence dnes oslavily nové vesnice – Krhová a Poličná. Ty se vloni odtrhly od Valašského Meziříčí, které se tak o novoroční půlnoci podstatně zmenšilo, a to rovnou o čtyři tisícovky obyvatel. O následujícím víkendu odtržené obce čekají první volby do vlastních samospráv.

Svátečně oblečeni i naladěni dnes přicházeli obyvatelé Krhové do své nevelké kapličky. Na první mši v nové vesnici. „Budete po letech prožívat samostatnost. Je dobře, že jste se tak rozhodli,“ promlouval k nim kněz.

Obyvatelé Krhové i Poličné měli k touze po samostatnosti stejný důvod. To když zastupitelé Valašského Meziříčí bez předchozího varování zrušili základní školy v obou vesnicích, jen aby zachránili některou z městských škol.

Velká radnice už pak nedokázala emoce v místních částech zkrotit, výsledky referend o odtržení byly jednoznačné. Nově nabytou samostatnost ale lidem zpočátku zkomplikuje administrativa – třeba výměna občanských, technických nebo zbrojních průkazů.

Obyvatel Krhové Vladimír Rybařík o oddělení obce (zdroj: ČT24)

„Menší obec má větší kontrolu nad obecními financemi a myslím si, že i společenský život bude bohatší,“ míní obyvatel obce Krhová Michal Perutka.

„Já jsem spokojený, ať je to tak nebo tak,“ dodal Vladimír Rybařík z Krhové.

Život ve vesnicích budou pár dnů řídit dočasní správci. Dlouho se ale nezdrží, už brzy je nahradí noví starostové. O víkendu totiž budou v Krhové i Poličné probíhat první obecní volby.

Poličná a Krhová se odtrhly od Valašského Meziříčí
Zdroj: ČT24/ČT Brno