Jihomoravští záchranáři se z centra Brna přestěhovali do Bohunic

Brno - V novém roce v novém sídle – jihomoravští záchranáři se v těchto dnech přestěhovali do nové moderní budovy v brněnských Bohunicích. Prostory v centru města ale neopouštějí úplně, větší polovina výjezdních složek tu stále zůstává.

„Původní budova nevyhovovala dispozičně, prostorově ani hygienicky. Docházelo tam k častým technickým haváriím,“ popsal hlavní důvody nutného stěhování mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin. Nevyhovující budovu z 19. století na náměstí 28. října tak záchranáři vymění za moderní komplex v brněnských Bohunicích.

No comment: Nové bohunické centrum záchranářů (zdroj: ČT24)

Už na Silvestra se do nových prostor přemístí skoro polovina všech sanitek. Do Bohunic se mají do půl roku přestěhovat i dispečeři z operačního střediska jihomoravské záchranky – čeká tam na ně prostorná místnost s výhledem na Červený kopec. Moderní zázemí nového komplexu nabízí zdravotníkům bezprostřední přístup do Fakultní nemocnice Brno i blízkost univerzitního kampusu. Rychleji se také dostanou na dálnice D1 a D2, kam často vyjíždějí k dopravním nehodám.

„V příštím roce plánujeme přestěhovat krajské zdravotnické operační středisko úplně. Doposud se do nových prostor přestěhovalo ředitelství, ekonomické oddělení, technický provoz a informačně-komunikační oddělení,“ uvedl Turin. V nových prostorách zatím pracuje jen menší polovina všech výjezdních složek. Větší část stále zůstává v centru města.

„V nové budově máme i přednáškový sál, jelikož se tu vyučují budoucí řidiči-záchranáři, zdravotní sestry i lékaři,“ vysvětlil Turin. Nyní už nemusí záchranáři sdílet malé přeplněné místnosti. Každá posádka má v novém komplexu svůj vlastní pokoj. Skříňky si už zdravotníci nebudou zamykat klíčem, otevírají se pomocí čipové karty. Nová je také místnost, která slouží k čištění a desinfekci interiérů sanitních vozidel. Každá sanitka má také svůj vlastní výjezd z garáží, aby se čas přesunu k pacientům zkrátil na minimum.

Původní záchranářské zázemí v centru už delší dobu nevyhovovalo. Ačkoliv ústřední sídlo na náměstí 28. října prošlo v roce 1994 rekonstrukcí, ani ta nestačila, aby tu záchranáři mohli zůstat. Krajská hygienická stanice už v roce 2009 naznačila nedostatky historické budovy. Pracoviště lékařů tu byla zároveň šatnami. Navíc jedna taková šatna o rozměrech 8 x 10 metrů měla pojmout až 106 záchranářů. Když pak chtěli pracovníci záchranky relaxovat nebo se dívat na televizi, sešlo se jich často v jedné místnosti až šedesát. Ti, kteří chtěli spát, měli k dispozici jenom několik pohovek.

Nedostatečný byl také zastaralý skladový prostor objektu. Zdravotnický materiál se tak musel často uchovávat i v kontejnerech v garáži. Z ní pravidelně vyrážely sanitky na frekventovanou ulici, kde jim někteří neukáznění řidiči připravili adrenalinový zážitek.

Kromě moderního bohunického centra získají jihomoravští záchranáři také dvě menší zdravotnická centra. Lepší rozložení ve středu města mají zdravotníkům zajistit nové pobočky na Ponávce a v Černovicích, obě by měly fungovat už v nejbližších letech. Teprve pak záchranáři definitivně opustí starou budovu v centru města.