Inspektoři v Hatích kontrolovali stánky se zábavní pyrotechnikou

Hatě - Do tržnice v Hatích u Znojma opět zavítali kontroloři z České obchodní inspekce (ČOI), tentokrát společně s pracovníky Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Jako každý rok se tam zaměřili na stánky se zábavní pyrotechnikou, po které je právě pár dní před Silvestrem největší poptávka. Nejčastější prohřešky, které objevili, jsou nedostatečné označení zboží nebo chybějící certifikace pro prodej v České republice.

Kontroloři do Hatí přijeli dopoledne kolem jedenácté hodiny. Jejich návštěva už pro stánkaře nebyla žádným překvapením, pracovníci inspekce tentokrát nestačili udělat ani kontrolní nákup. Jakmile je obchodníci spatřili, nechali veškeré zboží ladem a sami se utekli schovat.

„Spousta výrobků stále není řádně označena. Na některých chybí evropské certifikáty k prodeji nebo zkušební značky. Na takové zboží pak vydáváme zákaz prodeje,“ uvedla ředitelka jihomoravské pobočky ČOI Tatiana Neuhybelová. Zboží, u kterého chybí jakékoliv informace o složení, je odesláno do laboratoře, aby se zjistilo, o jakou třídu výbušnin se jedná či zda jej vůbec lze prodávat lidem bez odborné způsobilosti.

Pyrotechnika je řazena do čtyř kategorií, z nichž první až třetí je možné prodávat zákazníkům bez předložení potvrzení o odborné způsobilosti. Pyrotechniku první třídy si mohou zakoupit zákazníci už od patnácti let, druhou třídu od osmnácti let a třetí od jednadvaceti let. Výrobky čtvrté kategorie už nepatří mezi zábavní pyrotechniku, nýbrž k nebezpečným výbušninám, proto na tržnici nemají co dělat.

Rozhovor s ředitelkou jihomoravské ČOI Tatianou Neuhybelovou (zdroj: ČT24)

Prodejce má povinnost zboží opatřit srozumitelným návodem v českém jazyce s bezpečnostními pokyny. Pozornost by však kupující měli věnovat také záruce. Pokud je jako nejzazší datum spotřeby uveden třeba rok 2012, a člověk plánuje ohňostrojem zpečetit příchod nového roku, měl by to formálně stihnout ještě před dvanáctou hodinou. Už minutu po půlnoci totiž taková pyrotechnika bude po záruce, a není tak možné uplatnit ze záruky vyplývající nároky.

Ceny zábavní pyrotechniky, ať už na tržnicích nebo v kamenných prodejnách, jsou velmi různorodé a pohybují se od několika set korun až po několik tisíc. Lidé si často kupují tu, k jejímuž odpálení není třeba žádného zvláštního povolení. K nejlevnějším patří petardy, jež se dají koupit od pětadvaceti korun. Takzvané kulové pumy je možné pořídit od dvou set korun, stejně jako oblíbené „kompakty“, které v určitých intervalech vystřelují různobarevné rachejtle. Některé kompakty ale mohou stát i několik tisíc korun, rozhodující je počet rachejtlí v krabici.

Podle profesionálního odpalovače pyrotechniky Davida Kubíka se situace při prodeji pyrotechniky rok od roku zlepšuje. „Konkrétně tady v Hatích je vidět, že stánky s pyrotechnikou jsou umístěné na jednom místě a nejsou už roztroušené mezi oblečením a dalším zbožím,“ zhodnotil. Zhruba 80 procent kontrolovaného zboží je řádně označeno a opatřeno českým návodem. „Proti minulým letům je to výrazné zlepšení,“ komentoval Kubík.

Odborníci chování prodejců v minulosti ostře kritizovali – podle zjištění kontrolorů byly tyto nebezpečné výrobky často umístěny nevhodně u jiného zboží a prodejci v jejich blízkosti dokonce kouřili cigarety. V případě vzplanutí jediné rachejtle přitom následuje řetězová reakce. K takové situaci už v Hatích před lety skutečně došlo a tržnice před Silvestrem lehla popelem. V areálu tržnice jsou dnes už umístěné hasicí přístroje.

Přesto však skladování zboží podle Kubíka stále není ideální, vytýká především jeho umístění ve vlhkém prostředí. „Výrobky tak mohou navlhnout a po zapálení se mohou tvářit, že selhaly. Přitom mohou prohořet postupně a když k nim člověk přijde, může ho neočekávaný výbuch zranit,“ varoval.

Inspektoři budou v terénu už do Silvestra. Kontrolovat budou nejen tržnice, ale také kamenné prodejny. Za prodej nebezpečné pyrotechniky prodejcům hrozí postihy až do výše pěti milionů korun.

Vydáno pod