Úřad práce si najal posily, řeší nevyřízené žádosti

Brno – Přesun agendy mezi magistrátem a úřadem práce má v Brně stále své dozvuky. Ještě na začátku listopadu měl jihomoravský úřad práce 3 tisíce nevyřízených žádostí o příspěvek na péči a mobilitu. Tyto peníze často pomáhají hradit část péče v hospicích nebo ústavech. Aby úřad všechny resty konečně vyřídil, najal na konec roku několik brigádníků.

V hospicu svaté Alžběty v Brně mají 22 klientů. Celkem 12 z nich zatím stále čeká na příspěvek na péči, ze kterého jim vedení hospice částečně platí sociální pracovníky a další aktivity. „Příspěvek na péči pokrývá náklady na sociální péči, kam můžeme zahrnout jak poradenství, tak různé formy ergoterapie a rehabilitace,“ vysvětlila důležitost příspěvku lékařka Regina Slámová.

I když příspěvky na péči pokryjí jen osm procent rozpočtu hospice, přeci jen je výpadek znatelný. Vedení hospice sice dostane peníze proplacené zpětně, aktuálně mu ale peníze v rozpočtu chybí.

Na stolech úředníků se nahromadilo na tři tisíce žádostí o příspěvek na péči. Úřad práce proto najal zhruba desítku externistů, kteří mají pomoci nahromaděné spisy co nejdříve vyřídit. „Nabrali jsme lidi z evidence, kteří umí pracovat s počítačem, a také studenty, již si chtějí přivydělat,“ řekla ředitelka krajského úřadu práce Marie Cacková. Ze tří tisíc nevyřízených žádostí se tak brzy stala jen tisícovka. Přesto někteří lidé čekají na vyřízení své žádosti i devět měsíců.

Jedním z nově najatých brigádníků je David Řezník, který by jinak zůstal nezaměstnaný. „Jde o to, aby byl člověk pečlivý a svědomitý, když tuto práci dělá, aby nedošlo k záměně informací,“ vysvětlil hlavní nároky své práce mladý brigádník. Všechny nevyřízené spisy by chtěli úředníci vyřešit do konce února.

Vydáno pod