Prodejci kaprů jsou na kontroly připravení, potvrdili inspektoři

Brno - Brňané mohou být při nákupu štědrovečerní ryby klidní. Prodejci kaprů na ulicích jsou zodpovědní a většina z nich zákazníky nešidí. Potvrdila to dnešní kontrola České obchodní inspekce, která zjišťovala poctivost prodávajících. Jejich povinností je seznámit nakupující s cenou kapra a naúčtovat správnou cenu. Kromě ČOI kontroluje prodej také veterinární správa. Ta se zaměřuje na to, jak s rybami prodejci zacházejí.

Štáb České televize vyrazil společně s inspekcí zjistit, zda prodejci na ulicích tyto podmínky dodržují. „Dnešní kontrola byla v pořádku. Díky tomu, že není mrazivé počasí, nedochází k předražení nákupu. Pokud by na váze ulpěl led, musí se před kontrolním převážením osekat a někdy se stane, že hmotnost prodaného kapra je vyšší než ve skutečnosti,“ popsala nejčastější provinění prodejců ředitelka brněnské České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová.

Zatímco na Lidické ulici proběhla inspekce bez problémů, menší vroubek našla veterinární správa na jiném prodejním místě. „Zajištěna je správně omyvatelná pracovní plocha, zdroj vody i odtok vody z kádí do kanalizace. Naopak tady chybí označení nádoby na odpad živočišného původu,“ popsal problém veterinární inspektor Vladimír Morysek. Nejčastěji se však Morysek setkává s nešvarem prodejců, kteří mají přeplněné kádě a ryba se tak nemůže hýbat. „Pokud leží na boku nebo dokonce břichem nahoru, je to špatně. Musí zaujímat přirozenou polohu a mít možnost aspoň minimálního pohybu,“ vysvětlil Morysek, na co si mají zákazníci při výběru prodejního místa dávat pozor.

No comment: Veterinární inspektoři při kontrole prodeje kaprů (zdroj: ČT24)

Pravidlům podléhá také úprava ryby, pokud o ni zákazník požádá. „Můžeme kapra zabít, vykuchat, rozpůlit. Musí k tomu ale být vyčleněna zóna, aby člověk neviděl, jak se ryba upravuje,“ sdělila prodejkyně na Lidické Libuše Dubová.

Prodejci ryb musí být proškoleni. Musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí těžším tupým předmětem ranou na temeno hlavy a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků, nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví, vsunovat jí prsty pod skřele nebo do očnic.

Kdo si nepospíší, bude se muset spokojit se šupináčem

Podle prodejce Petra Míška, který na Dornychu prodává kapry z pohořelického rybníka, je největší zájem o tříkilové kapry. Záleží ale na každém, kolik chce do štědrovečerní ryby investovat. „My důchodci máme rádi menší a holé kapry, protože jsou lacinější a lépe se stahují,“ řekl pán, který si kapra kupoval dnes ráno.

Právě ti, kteří si při úpravě kapra nechtějí přidělávat práci, by s nákupem neměli otálet. „Letos je málo hladkých ryb, které jsou hodně žádané,“ dodal prodejce Míšek. Kvůli zvýšení DPH zaplatí za kapra přibližně o pět korun více než v minulých letech.

Typická ryba českých Vánoc se k nám dostala v jedenáctém století s příchodem mnišských řádů. Cisterciáčtí mniši uměli stavět vodní nádrže a rybníky. S rozvojem stavby rybníků se postupně zdokonaloval i chov ryb. V české kuchařce se recept na smaženého kapra s bramborovým salátem objevil až v roce 1924 a jako štědrovečerní menu se v českých domácnostech ustálilo o čtvrt století později.

Zdroj: Czech Float Fishing