Bouře na krajském zastupitelstvu: antikomunisté v sále stříkali repelenty

Zlín – Bouřlivé ohlasy antikomunistů na podobu zlínské koalice vyvolávají zemětřesení i v nejvyšších patrech. Aktivisté z občanského sdružení Repelent 21 na dnešní jednání zastupitelů svolali další protestní shromáždění. Důvodem jejich rozhořčení je i fakt, že radní Jaroslav Kučera (KSČM) měl být podle spisu StB agentem. Do jednacího sálu dorazili i s repelenty, kterými při odchodu místnost vystříkali se slovy, že „uvnitř smrdí komunisti“.

Napětí ve Zlíně eskaluje už od rána, kdy demonstranti z občanského sdružení umístili před sídlo Zlínského kraje symbolickou klec, v níž je petice proti komunistům ve vedení kraje. Antikomunisté z iniciativy Repelent 21 dnes navíc rozdávají kolemjdoucím repelenty - je na nich umístěno upozornění, že „neobsahuje škodlivé látky pro slušné lidi“. „Repelenty jsme dali zástupcům demokratických stran, tedy všem mimo komunisty. Je jen na nich, jestli budou stříkat proti komárům, nebo ne,“ popsal iniciátor Repelentu 21 Radek Pelz.

Do protestů aktivistů z občanského sdružení i dalších lidí se promítá i odhalení, že na radního Jaroslava Kučeru (KSČM) vedla Státní bezpečnost spis. I když jeho podstatná část byla skartována, dochovalo se z něj 20 stran. Informace, které spis obsahuje, naznačují, že se mělo jednat o vědomou spolupráci s tajnou policií.

Pelz uvedl, že pro členy sdružení je zcela nepřijatelné, že v Radě Zlínského kraje usedl agent StB. „Ze spisu je jasné, že byl na dvou služebních cestách ve Vietnamu a Německu, z nichž podával hlášení. Byl jasně spolupracující. Navíc byl vedený jako tajný agent,“ dodal Pelz.

Vstup Josefa Kvasničky ze Zlína (zdroj: ČT24)

Člen krajského výboru KSČM Radomír Rafaja

„Soudruh Kučera určitě nebyl členem StB. Možná ho měli v hledáčku, ale já tomu nevěřím.“

Před 21. budovou byly ještě před zahájením jednání desítky lidí z řad odpůrců s antikomunistickými transparenty, ale i stoupenců současné koalice. Člen krajského výboru KSČM Radomír Rafaja Kučeru hájil. „Soudruh Kučera určitě nebyl členem StB. Možná ho měli v hledáčku, ale já tomu nevěřím. Nicméně o tom s ním budu ještě osobně jednat,“ řekl. Lidem z občanského sdružení Repelent 21 pak vzkázal, aby si uvědomili, že komunisté byli zvolení v demokratických volbách. „Voliči ostatním stranám vystavili účet za to, jak to tady vedli po revoluci,“ dodal.

Dveře zasedací místnosti zastupitelstva se otevřely asi půl hodiny před jednáním. Dovnitř se dostali pouze novináři a veřejnost s přidělenými vstupenkami. To vedlo k hádkám, protože někteří lidé se dovnitř nedostali přesto, že na místě čekali už dlouho před otevřením místnosti. Příznivci komunistické strany kritizovali, že do sálu se dostalo více příznivců Repelentu 21. O informace z jednacího sálu ale nikdo nepřijde, dění uvnitř sálu mohou sledovat na dvou obrazovkách v předsálí. Navíc se i oni mohou hlásit do diskuze.

Hejtman Mišák na vypjatém jednání překvapil a řekl, že zváží rezignaci

Krajští zastupitelé se krátce po zahájení jednání vrátili k průběhu minulého ustavujícího zastupitelstva. Mišák tehdy řekl, že koalice sociální demokracie, zemanovců a komunistů získala podporu některých pravicových zastupitelů. TOP 09 a KDU-ČSL dnes Mišáka vyzvaly k tomu, aby jmenoval konkrétní strany a lidi. To Mišák odmítl.

Jednotliví pravicoví zastupitelé se tak postupně začali hlásit o slovo. Každý sám za sebe říká, že koalici v této podobě nepodpořil. „Do únorového zastupitelstva zvážím svoji rezignaci,“ překvapil Mišák svojí reakcí. Trvá ale na tom, že podporu čtyř pravicových zastupitelů skutečně získal. „Nesouhlasím s tím, že jsem považován za lháře,“ dodal.

Nechcete přece jen bojovat proti komárům, ptali se lidé z Repelentu 21

Následně se ke slovu dostali také voliči. „Předávám panu Nečasovi jako lídrovi zemanovců repelent a chci se zeptat, jestli by spolu s námi přece jen nechtěl bojovat proti komárům,“ ujal se slova Radek Hegmon z iniciativy. Dodal, že za Repelent 21 žádá, aby zastupitelé hlasovali o nedůvěře krajské radě.

Hejtman Mišák na obvinění radního Kučery ze spolupráce s StB reagoval poměrně ostře. Kritizoval média, včetně České televize, za to, že šíří pomluvy. Znovu zopakoval, že po Kučerovi bude chtít jasné vysvětlení jeho údajné spolupráce.

Kučera dnes už třetí den v řadě spolupráci s StB popřel. „Jako výrobní náměstek v rožnovské Tesle jsem se vědomě stýkal pouze s hospodářskou kriminálkou,“ prohlásil na zastupitelstvu.

Krátce po jeho vystoupení aktivisté ze sálu pomalu odešli. Přitom ještě stříkali v místnosti repelenty s tím, že „uvnitř smrdí komunisti“. Koncentrace výparů byla natolik silná, že předsedající rozhodl o přerušení schůze a o vyvětrání místnosti. „Smrad mi tam vadí, nemůžu dýchat,“ komentovala situaci v sále úřednice. „Katastrofa, co si tam dovolují, vždyť tam sedí starší občané,“ zlobil se Radomír Rafaja.