Stavební úřad přiznal, že při povolení stavby bobové dráhy udělal chybu

Němčičky (Břeclavsko) - Bobová dráha v Němčičkách i její provozovatelé jsou ve velkých problémech. Stavební úřad ve Velkých Pavlovicích poprvé přiznal pochybení při vydání povolení ke stavbě. Investoři získali pouze územní souhlas, což je zrychlený a zjednodušený proces. Na takový typ stavby ale nestačí. Jeden ze společníků je navíc kvůli milionovým dluhům v insolvenci.

Bobová dráha získala povolení od stavebního úřadu zřejmě neoprávněně. „Stavba byla povolena na základě územního souhlasu, který se dá napsat vlastně od stolu,“ popsal Roman Pláteník ze stavebního úřadu ve Velkých Pavlovicích.

Jenže u tak rozsáhlé konstrukce není zvykem vydávat pouze územní souhlas. Běžně takové stavby musí získat územní rozhodnutí a stavební povolení, jehož vyřízení trvá několik měsíců. „V době, kdy se tato stavba povolovala, se jednalo teprve o třetí bobovou dráhu v republice a první takovou stavbu. Nikdo v podstatě nedokázal říct, jak se má posuzovat, nebylo s čím srovnávat,“ obhajoval úřad Pláteník.

Jenže – na dráhy v Peci pod Sněžkou, Tošovicích nebo v Mostech u Jablůnkova, které v té době už stály, museli investoři získat stavební povolení. Postup velkopavlovického stavebního úřadu tak rozhodně nebyl běžný. Projekt navíc neodpovídá skutečnosti, stavba má místo kovových trnů betonové základy.

Podle úředníků by bylo na místě věc znovu otevřít a jednat o odstranění stavby. V nejkrajnějším případě by tak byly ohrožené také dotace z Evropské unie, které na stavbu dostal starosta Němčiček Petr Slezák (ODS) z Regionálního operačního programu. Ten se zříká odpovědnosti s tím, že potřebné povolení přece získal.

Jeden z investorů je v insolvenci

Po více než dvou letech se bobová dráha, tedy především investoři ocitli v problémech. Starostovi Petru Slezákovi už soud obstavil majetek. „Mohu potvrdit, že Krajský soud v Brně vyhověl návrhu žalobce a zakázal žalovanému Petru Slezákovi disponovat s veškerým nemovitým majetkem v katastrálním území Němčičky u Hustopečí. To znamená, že nesmí tento majetek prodat, zastavit nebo použít jako obchodní podíl,“ vysvětlila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Další z investorů Michal Hycl teď tvrdí, že se stal obětí podvodu dalších dvou společníků. „Přišel jsem o majetek, o nemovitost. O rodinu pomalu taky,“ zhodnotil Hycl. Právě kvůli bobové dráze se dostal do insolvence.

S rozporuplnými emocemi se na bobovou dráhu dívají také někteří dodavatelé. „Já jsem dělal generálního dodavatele technologie bobové dráhy včetně montáže. Dneska, po více než dvou letech, mám v tom projektu ještě svých sedm milionů korun, které mi odmítají zaplatit. Mám malinkou firmu, jsem v ní sám. Pro mě to znamenalo, že jsem málem přišel o svůj rodinný majetek. Jen tak tak jsem přežil,“ popsal dodavatel Jiří Lhota. Své peníze chce získat zpět, s investory se proto soudí.

Starosta Slezák se ČT odmítl vyjádřit na kameru, poslal pouze e-mail. „Vůči panu Lhotovi nemám právoplatně nabytý dluh, vše je v soudním řízení, ke kterému jsem podával námitky,“ napsal.

Bobová dráha „Alpine Coaster“ v Němčičkách je dlouhá 825 metrů, z toho sjezd dolů měří 633 metrů. Převýšení dráhy je 57 metrů. Na trati se nachází pět zatáček a čtyři „jumpy“. V nejdelší zatáčce (dvojité točně) se vozidlo otočí o 720 stupňů, a to až ve dvanáctimetrové výšce nad terénem. Čas pro sjetí celé dráhy při plné rychlosti (asi 42 km/h) je 3,5 minuty.