Reportéři ČT: Policistům unikla část zabavených peněz z kauzy Edbusy

Brno - České justici unikly desítky milionů korun vydělané na podvodech firmy Edbusy. Dva hlavní aktéři sice skončili za mřížemi, přesto při policejním vyšetřování zmizela část výnosů z podvodné finanční pyramidy. Způsobu, jak se dostaly špinavé peníze za hranice, přišli na stopu Reportéři ČT. Ti už dříve odhalili souvislost kauzy Edbusy s vraždou expolicisty a údajného šéfa vyděračského gangu Michala Tofla.

„Jedná se zřejmě o největší podvod na Moravě,“ komentoval kauzu Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství v Brně.

Přestože dozorující státní zástupce případ označuje za velmi závažný, podle informací České televize je zřejmé, že policie a soud situaci stále nemají zcela pod kontrolou. Za mřížemi zatím skončili pouze dva majitelé problematické firmy, ačkoliv do případu bylo evidentně zapojeno lidí více.

Soudní proces se společností Edbusy (Education Business System), která od klientů vylákala půl miliardy korun, trval bezmála rok. Jen čtení rozsudku trvalo několik dní. Soudce musel přečíst jména tisíců poškozených, od kterých firma získala peníze pod záminkou zprostředkování velice výhodných úvěrů. Firma poškodila 10 tisíc lidí. Soud oba majitele firmy uznal vinnými. Lukáše Přibyla poslal na 7 a půl roku do věznice s ostrahou, jeho kolega Martina Žouželka stráví za mřížemi o rok déle.

Podvod však zjevně pokračoval i během policejního vyšetřování, kdy část peněz z podvodů zmizela do zahraničí. Postarat se o to měli bývalý policista Michal Tofl a jeho známý Petr Bezděkovský. Než totiž majitelé Edbusy skončili ve vězení, požádali právě skupinu kolem Bezděkovského o pomoc. Následně se ale Bezděkovský s Toflem pohádali o to, jak si rozdělit odměnu. A to zřejmě stálo Michala Tofla život.

Podle policie si právě Bezděkovský najal dva vrahy, kteří Tofla v létě 2010 zastřelili. On i komplicové skončili letos v červnu v poutech. Bezděkovský ale trestu unikl, oběsil se v cele.

Případ ale ještě více zamotává další záhadné úmrtí. Soudce Jiří Stýblo, který poslal Žouželku a Přibyla do vězení, spáchal letos v lednu v budově soudu sebevraždu. Okolnosti jeho smrti zůstávají nejasné.  Jisté je jedno – z bezmála čtvrt miliardy korun, kterou stát zajistil, je 90 milionů pryč.

Navzdory policejnímu vyšetřování se novému vedení Edbusy povedlo vyvést z účtů firmy část peněz, které měly propadnout státu – a to prostřednictvím britské společnosti Fircroft, která si nárokovala devadesátimilionovou pohledávku.

„Celé to byla jen fikce s cílem odčerpat ty peníze,“ uvedl bývalý obchodní partner Bezděkovského Ondřej Stejskal.

S převodem peněz pomohla pobočka Oberbank

Pomoci s  transakcí měla mladoboleslavská pobočka Oberbank, která peníze zablokované soudem odeslala, aniž by jí uvolnění peněz někdo povolil. Banka se k věci odmítá vyjádřit s tím, že záležitost je součástí bankovního tajemství.  

„Máme potvrzeno, že Oberbank skutečně provedla deblokaci těchto finančních prostředků. Dal jsem podnět České národní bance na správní řízení vůči Oberbank,“ potvrdil státní zástupce Galát.

Zákulisí pochybných finančních toků odkryjí podrobně dnes večer Reportéři ČT.

Kauza Edbusy - lidé se nechali oklamat sliby levných úvěrů

Sály plné zájemců o výhodné úvěry, přesvědčiví obchodníci. V období od jara 2007 do ledna 2009 vybírala společnost Edbusy od klientů 3 a půl tisíce korun za členství v klubu a dalších 9 a půl tisíce jako vratnou zálohu. Počty zájemců o zázračně výhodné úvěry rychle narůstaly. Slíbených rychlých úvěrů ani vratných částek se ale přes deset tisíc lidí nedočkalo.

„Policie ani státní zastupitelství nepochopily podstatu našeho podnikání,“ vysvětloval u soudu tvůrce celého systému Martin Žouželka. Investory prý měla firma rozjednané, a kdyby policejní vyšetřování nezasáhlo do rozjetého byznysu, k žádné škodě by podle něj nedošlo.

Podle obžaloby je způsobená škoda 550 milionů korun. Mezi podvedenými jsou kromě Čechů a Slováků také klienti z Polska a Maďarska.

Zhruba 220 milionů korun se z této částky podařilo policii najít a zajistit. „Peníze, které měli uschovány na neznámém místě, se pochopitelně nepodařilo dohledat. Platby, které odešly do zahraničí, se doposud rovněž nepodařilo zajistit,“ uvedl státní zástupce Galát.

Vydáno pod