Skauti přivezli do Česka světlo z Betléma

Brno – Plamínek světla z Betléma přivezli včera do České republiky brněnští skauti. Do Brna přijeli v sobotu večer vlakem z Vídně. Plamen, slavnostně zažehnutý v Betlémě, předali dnes na ranní mši v katedrále svatého Petra a Pavla do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Betlémské světlo se v Česku v posledních letech stalo jedním z moderních symbolů Vánoc, domů si ho každoročně odnesou tisíce lidí.

Betlémské světlo převzali brněnští skauti v sobotu odpoledne ve vídeňské katolické farnosti Altlerchenfeld. Jedna skupinka světlo dovezla vlakem na hlavní nádraží, zbylá část je autobusem dopravila ke kostelu na Mendlovo náměstí. „Ve Vídni se nás sešlo asi tisíc skautů z celého světa. Byl to velký zážitek, protože tam byli skauti třeba i z Uruguaye nebo Spojených států,“ řekl skaut Jiří Mikulášek. Pro světlo z Betléma se do Vídně sjíždějí skauti nejen z celé Evropy, nejvzdálenějšími místy, kam se dostane, jsou Mexiko a USA.

V sobotu 22. prosince bude světlo po Brně rozvážet betlémská tramvaj a skauti opět nasednou do vlaků a navštíví se světlem celou republiku. Pro Brňany bude světlo už ode dneška k dispozici v katedrále na Petrově. „Každý si pro světlo bude moct přijít,“ dodal Mikulášek.

NO COMMENT: Betlémské světlo dorazilo do Brna (zdroj: ČT24)

Betlémské světlo brněnští skauti dovezli z Vídně poprvé v roce 1994, tradice však vznikla už v roce 1990, kdy je přebírali od exilových skautů na hranicích s Rakouskem. Světlo má připomínat především duchovní rozměr Vánoc, o němž lidé v Československu po pádu předchozího režimu nevěděli téměř nic.

Novodobá tradice trvá zhruba čtvrt století. Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo dívka, kteří vykonali něco dobrého. Letecky je dopraví do Vídně a potom se světlo šíří do celého světa.

Historie betlémského světla

Římský papež Urban II. vyzval v 11. století evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili svatá místa, rodiště a hrob Ježíše Krista. Jeden z křižáků přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v betlémské bazilice. Málokdo mu tehdy věřil. Po několika letech, těsně před Vánocemi, se před branami města objevilo několik otrhaných a zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Ve středověku to tak bylo první a zároveň poslední betlémské světlo. Novodobá tradice betlémského světla začala roku 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí.

Zdroj: http://www.betlemskesvetlo.cz/

  • Betlémské světlo zdroj: Stanislava Vachová
  • Tradice se účastní státy z celého světa autor: Stanislava Vachová, zdroj: ČT Brno