Romští asistenti prevence se ve Vsetíně osvědčili. Město je chce dál zaměstnávat

Vsetín - Už tři čtvrtě roku fungují ve Vsetíně asistenti prevence strážníků. Dva Romové měli přinést zklidnění situace mezi majoritou a minoritou hlavně ve vyloučených a problémových lokalitách. Projekt financovaný Ministerstvem vnitra se osvědčil. Radnice teď hledá možnosti, jak si oba asistenty ponechat.

Dvaatřicetiletý Jan Videcký a pětadvacetiletý Koloman Gadžor ve své komunitě vždy patřili k autoritám. Dřív pomáhali hlavně na stavbách, teď už tři čtvrtě roku asistují vsetínským strážníků. Na starosti mají několik míst, kde často dochází k sousedským sporům mezi menšinou a většinou. Jednou z problémových lokalit na periferii Vsetína je Poschla. Za bezmála čtyřicítkou romských rodin dojíždí denně.

Na rozdíl od strážníků zbraň nenosí. Jejich úkolem je poslouchat a řešit problémy domluvou. „Chci to dělat s nadšením, prostě chci, aby tady bezpečno bylo. Záleží mi na tom, protože žiju v tomto městě,“ popsal svoji motivaci Jan Videcký.

„Když někdo z rodiny něco udělá, tak je to pro mě těžké, protože musím jít i proti rodině. Já tu práci ale musím dělat hlavně poctivě,“ dodal Koloman Gadžor.

Podle radnice i strážníků práci odvádí na jedničku. „Došlo ke zlepšení vztahů obou dvou skupin a také k výraznému snížení různých přestupků vůči občanskému soužití,“ pochvalovala si práci obou asistentů místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Ředitel Městské policie Vsetín Nikolaj Martinák

„Jsou lépe schopni vyhodnotit situaci a některé problematické okamžiky dokonce řešit lépe než strážníci městské policie.“

Problémem jsou ale peníze. S ministerskou dotací radnice může počítat jen do konce roku. Od ledna vybere jednoho z asistentů a toho zaplatí ze svého. Nad osudem druhého se zatím vznáší otazník.