Počet úrazů dětí se na jižní Moravě snížil. Pomohly preventivní akce

Brno – Na jižní Moravě poklesl počet dětí, které se v loňském roce zranily. Pomohly i preventivní akce, které rodiče upozorňují na riziková místa nebo nebezpečné hračky. Všechna traumacentra se teď spojila, aby společně sbírala data o dětských úrazech. Centrem dětské úrazové prevence se stala Fakultní nemocnice Brno.

„Národní registr dětských úrazů vzniká postupně od roku 2004. Nyní konečně ale máme celostátní databázi, která sbírá data o všech hospitalizovaných dětech,“ vysvětlil výhody registru dětský chirurg Ladislav Plánka. Cílem lékařů v osmi českých traumacentrech je vždy u zraněného dítěte zaznamenat typ úrazu a to, jak se stal. Lékaři výsledky vyhodnotí a na konci roku vždy sestaví seznam nejrizikovějších míst a aktivit.

„Objevuje se výrazně vyšší výskyt zranění na trampolínách,“ upozornil na nový jev ve spektru úrazů Plánka. Dítě, které si hraje na nezabezpečené trampolíně bez ochranných sítí, si může způsobit zlomeninu nebo otřes mozku. Podobné riziko přináší i nekryté bazény. „U domácího bazénu není žádný plavčík a často ani dozor,“ připustil Plánka.

V Česku se zraní 450 tisíc dětí ročně. V roce 2010 následkem úrazu zemřelo 310 dětí, loni 276 dětí, pokles je tedy patrný. Zhruba 40 tisíc případů si vyžádá hospitalizaci, 450 úrazů bývá závažných. Nejčastějšími příčinami zranění jsou pád či dopravní úraz.

Rodiče se díky informacím z registru mohou vyhnout nebezpečným aktivitám. Databáze sbírá údaje o tom, který úraz je nejčastější, v jakou denní dobu se stal, nebo jak k němu došlo. Obce také mohou získat informaci třeba o nebezpečné prolézačce nebo trampolíně na dětském hřišti, které mohou vyměnit. Lékaři totiž kontaktují výrobce rizikového zboží a poradí jim ohledně bezpečnostních prvků.

Nejčastější příčiny závažných zranění u dětí v roce 2011

  1. havárie v automobilu (23 % úrazů)
  2. pád z kola (9 %)
  3. kontakt s jinou osobou - potyčky a kolektivní sporty (7 %)
  4. zranění na motocyklu či motocyklem (5,5 %)
  5. pád ze stromu (4 %)

Zdroj: Centrum dětské úrazové prevence

Příkladem rizikového výrobku může být i známý čistič potrubí Krtek. „Lákal děti svým obrázkem na obale, a začaly se tak hromadit otravy,“ uvedl Plánka. Požití takového agresivního čističe může způsobit otravu s následky na celý život. Lékaři ale kontaktovali výrobce, který na produkt dodal kvalitnější bezpečnostní uzávěr. Obrázek krtka sice zůstal, ale zvíře nyní musí působit mnohem odpudivěji, aby už děti nelákalo.

Své o riziku zranění ví například i maminka malého Filipa: „Syn normálně boboval, ale vyjel z dráhy a pod sněhem byla schovaná tyč, takže teď má tržnou ránu na zadní straně stehna,“ popsala úraz Jevhenija Jarošová. Cílem lékařů je snížit počet dětských úrazů o jednu třetinu oproti roku 2010. Brněnská fakultní nemocnice pořádá preventivní akce pro rodiče už dva roky. „Rozdávají se například letáky nebo pořádáme školení pro praktické lékaře. Ti by potom rodičům měli říct, čím je jejich dítě v tom kterém věku ohroženo nejvíce a na co si mají dát pozor,“ uzavřel téma Plánka.

Vydáno pod