Projekt Slovácko sobě neuspěl, obce na divadlo přispívat nechtějí

Uherskohradišťsko - Slovácké divadlo dostane v příštím roce méně peněz na svůj provoz. Uherské Hradiště se proto rozhodlo získat prostředky od okolních obcí. Spolufinancovat divadlo ale malé vsi příliš nechtějí, ačkoliv 70 procent diváků Slováckého divadla na představení do Hradiště dojíždí.

Inspirováno Národním divadlem, které pod heslem Národ sobě sesbíralo potřebné peníze od obyčejných lidí, oslovilo Uherské Hradiště, zřizovatel Slováckého divadla, okolní obce, aby i ony přispěly symbolickou částkou na provoz tohoto kulturního stánku.

Ředitel Igor Stránský o Slováckém divadle (zdroj: ČT24)

Město totiž přišlo o státní dotaci ve výši 19 milionů korun, která měla putovat právě do Slováckého divadla. Zástupci města tak přišli s novým nápadem na projekt „Slovácko sobě!“. Okolní obce z bývalého uherskohradišťského okresu mají na provoz divadelní scény přispět částkou sto korun za každého svého obyvatele. Hlavním argumentem totiž je, že do Slováckého divadla 70 procent diváků dojíždí z okolních vsí.

Velké divadlo v menším městě

Uherské Hradiště je zřizovatelem stálé kamenné scény Slováckého divadla. A to i přes to, že město má okolo 25 tisíc obyvatel. Podobná divadla totiž většinou sídlí v městech, kde žije kolem 50 tisíc občanů. To se promítá i do městského rozpočtu. Uherské Hradiště se proto rozhodlo hledat pomoc u okolních obcí, jejichž obyvatelé Slovácké divadlo také navštěvují.

Zatím se nápad spoluúčasti obcí nesetkal s větším zájmem. Starostové argumentují ekonomickou krizí a nedostatkem financí. Případné peníze prý raději investují do opravy chodníků než do uherskohradišťského divadla. „Splácíme asi tři nebo čtyři úvěry. Řešili jsme to i v mikroregionu Slovácko a 99 procentům se tento nápad nelíbil,“ přiznal starosta nedalekých Polešovic Michal Zapletal (nez.). Právě Polešovice by podle uvedeného výpočtu měly na Slovácké divadlo přispět částkou nejméně 200 tisíc korun.

„Byli jsme postaveni před skutečnost, že divadlo dostane na rok 2013 o 6 miliónů menší dotaci. To je pro nás likvidační,“ připustil ředitel Slováckého divadla Igor Stránský.

Návštěvnost Slováckého divadla

Ročně usedne v hledišti Slováckého divadla na 90 tisíc diváků. Asi osm tisíc z nich má stálé předplatné. Okolo 70 procent diváků za kulturou dojíždí z blízkého okolí Uherského Hradiště, například z obcí Nedakonice, Vážany či Polešovice. Slovácké divadlo patří k těm scénám, které se připojily k iniciativě Pomozte svému divadlu.

Uherské Hradiště přišlo o finance na divadlo kvůli novému rozpočtovému určení daní. „Každá obec získala novým rozpočtovým určením daní daleko více prostředků do svého rozpočtu, tak jsme obce chtěli požádat, zda by se na tom financování nějakým způsobem nepodílely,“ uvedl místostarosta Uherského Hradiště Evžen Uher (TOP09).

Město je odhodlané příští rok Slovácké divadlo ještě podržet, ale scéna musí ušetřit alespoň milion a půl. Divadlo už samozřejmě zdražilo vstupné. Přesto musí sehnat ještě mnohem více peněz. Uherské Hradiště je odhodlané oslovit se svou žádostí o pomoc také Zlínský kraj nebo ministerstvo kultury.