V Lulči hořela hala se dřevem, čerpací stanici hasiči uchránili

Luleč (Vyškovsko) – Hasiči dnes vyjeli k požáru haly se dřevem v obci Luleč na Vyškovsku. Šedesát metrů dlouhý objekt byl celý v plamenech. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek. Hořící objekt se totiž nachází v blízkosti čerpací stanice. Při požáru se zranil jeden člověk, kterého záchranáři odvezli k ošetření do nemocnice.

Hasičům se v bývalém zemědělském areálu nakonec podařilo uchránit neveřejnou čerpací stanici, v níž se nacházelo 7 000 litrů nafty. Kolem 11. hodiny se zřítila část čelní stěny haly. Protější stěna přímo sousedí právě s čerpací stanicí. Hasiči museli stěnu haly ochlazovat, nakonec se jim tak podařilo zabránit tomu, aby se požár rozšířil až k zásobám nafty. Z objektu navíc hasiči vynesli 24 propan-butanových lahví, které museli ochlazovat.

„Hala má rozměry zhruba 60 krát 20 metrů a je v ní uskladněné velké množství dřeva. Podařilo se ochránit i auta, která byla zaparkovaná v okolí. Hasiči je odtáhli těžkou technikou,“ doplnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Zásah hasičům komplikovalo i mrazivé počasí. „Potýkali jsme se s obtížnými klimatickými podmínkami a s nedostatkem vody, která se dovážela ze tří relativně vzdálených míst,“ uvedl Haid.

NO COMMENT: Požár haly v Lulči (zdroj: ČT24)

Halu už nikdo nezachrání. „Požár zasáhl tuto halu v celém rozsahu a velice rychle se šířil,“ popsal Haid. Podle předběžných odhadů způsobil požár škodu 19 milionů korun. V hale shořelo všechno uskladněné dřevo i stroje, které byly uvnitř. V objektu fungovaly tři firmy. „Naše společnost tam měla uskladněné dřevo na výrobu dřevěných podlah. Přišli jsme o materiál v hodnotě 1 a půl milionu korun, ale jsme pojištění, takže to budeme řešit v rámci naší pojistné smlouvy,“ řekl majitel jedné z poškozených firem Pavel Lokaj, jehož společnost měla v hale zhruba 250 kubíků dřeva.

Lidé, kteří v areálu pracují, tvrdí, že si z počátku ničeho nevšimli. Z kanceláří je vyhnal až hluk, v tu chvíli už plameny šlehaly vysoko nad střechu haly. Kouř z požáru byl vidět z dálnice až 10 kilometrů daleko.

Vydáno pod