I o vodu z kohoutku je třeba pečovat

Brno – Ačkoliv odborníci chválí kvalitu kohoutkové vody v Česku, někdy se může stát, že k napití příliš nevybízí. I voda z kohoutku se totiž může zkazit. Česká televize otestovala, zda se dá pít vodovodní voda v některých brněnských institucích. Další zajímavosti o vodě a její kvalitě v Brně přinese sobotní pořad Týden v regionech v pravé poledne na ČT1.

Není voda jako voda, říkají odborníci. Řada z nich raději sáhne po té z kohoutku na úkor balené. „Voda je základní potravina. Já osobně doporučuju vodu z vodovodu, a když není, pak vodu balenou. Voda má taky určitou záruční dobu – někde ta balená voda třeba leží, svítí na ni slunce a pak nevyhovuje po stránce stáří nebo garance kvality,“ vysvětlil technolog vody Zdeněk Pospíchal. Pití kohoutkové vody je taky výrazně levnější. „Kubík balené vody vyjde zhruba na tisícovku, stejné množství nebalené stojí 70 korun, což je jedna patnáctina ceny,“ uvedl Pospíchal.

Za kvalitu vody mají ale zodpovědnost i sami lidé. Zatímco voda z vodárny limity splňuje, kamenem úrazu je podle Pospíchala většinou potrubí v domě. „Vodárna vodu vyrobí, dostane ji pak až na patu domu, k vodoměru. Jen potud to ale vodárna kontroluje a garantuje,“ popsal Pospíchal. „Podle evropské normy se má voda v objektu vyměnit jednou za sedm dnů. Na tom můžeme ztroskotat, voda někdy zapáchá. Například pokud se vrátíte po 14 dnech z dovolené,“ dodal odborník. Pokud se umyvadlo delší dobu nepoužívá, doporučuje se nechat vodu alespoň 5 minut odtéct.

Hovoří technolog vody Zdeněk Pospíchal (zdroj: ČT24)

Kde ČT testovala vodu?

Česká televize otestovala, zda se dá pít vodovodní voda v některých brněnských institucích. Vzorky vody odebrali odborníci na hlavním nádraží v Brně, v obchodním domě Tesco na Dornychu, na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity a v budově České televize. Všechny vyšly z testu v pořádku. 

Problém v podobě rezavé vody ale nastal na poliklinice Zahradníkova. Přestože laborantka nechala vodu asi 5 minut odtéct, čiré barvy se nedočkala. „Zde nevyšel vzorek na barvu a zákal. Železo je 2,12, norma by měla být 0,2. To odpovídá tomu, že se umyvadlo nepoužívá,“ vysvětlil výsledky laboratorních měření generální ředitel podniku Brněnské vodárny a kanalizace Ladislav Haška.

Test má ovšem jedno velké ale: abychom si mohli být jistí a vodu pít, museli bychom postupovat jako laborantka, tedy zbavit kohoutek bakterií, dezinfikovat ho a vodu nechat aspoň 5 minut odtéct. Problémové umyvadlo na poliklinice Zahradníkova v čekárně 4. patra po zjištění České televize už nefunguje, vedení polikliniky ho nechalo zaslepit.