Zlínským kriminalistům se daří zavírat erotické podniky. Jižní Morava zaostává

Brno – Veřejným domům se ve Zlínském kraji nedaří. Tamní kriminalisté vytáhli do boje proti kuplířství a za poslední dva roky se jim podařilo zavřít už pět podniků. Naposledy o víkendu, kdy zavřeli noční podnik pro pány v Kunovicích na Slovácku. Majitele klubu obvinili z kuplířství, hrozí mu až čtyři roky vězení. Na jižní Moravě přitom podobné podniky fungují legálně i desítky let.

Po dvou letech existence policisté uzavřeli erotický podnik v Kunovicích na Slovácku. Do nevěstince nepravidelně docházely ženy, když si potřebovaly vydělat peníze. Část svého výdělku pak odváděly majiteli, kterým byl osmadvacetiletý muž z Uherského Hradiště. „Majitele jsme obvinili z kuplířství, protože těžil z prostituce asi desítky dívek,“ vysvětlila mluvčí krajské policie Jana Macalíková. Zákazníci platili za půl hodiny na pokoji 1 800 korun, celá hodina pak stála 2 400. Většinu peněz si majitel nechával pro sebe. Měsíčně díky dívkám vydělával desítky tisíc korun.

Pro zlínskou policii je víkendová akce dalším úspěchem v boji proti nevěstincům. Jen letos obvinili policisté z kuplířství pět lidí a za poslední dva roky byl uzavřen stejný počet nevěstinců. „Pokud se někdo bude dopouštět trestného činu kuplířství, tak musí počítat s tím, že na něj kolegové dosáhnou. Tak by to mělo platit po celé republice,“ dodala Macalíková.

Jenže to neplatí – na jižní Moravě za stejnou dobu policisté neuzavřeli ani jeden noční podnik. „Policie kontroly dělá sama i v součinnosti s cizineckou policií, ale v roce 2012 byla na jižní Moravě skutková podstata prokázána jen v deseti případech, většinou to bylo kuplířství při pouliční prostituci,“ tvrdila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Trestní čin kuplířství

(1) Kdo jiného přiměje, zjedná, najme, zláká nebo svede k provozování prostituce, nebo kdo kořistí z prostituce provozované jiným, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až na čtyři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

  • a) v úmyslu získat pro sebe nebo pro jiného značný prospěch, nebo
  • b) jako člen organizované skupiny.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 těžkou újmu na zdraví.

(4) Odnětím svobody na osm až patnáct let nebo propadnutím majetku bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

Zdroj: www.trestni-rizeni.com

Řada nočních klubů totiž umí svoji činnost dobře maskovat – oficiálně se jedná třeba o pohostinství nebo striptýzový bar a prostitutky jsou zaměstnané jako barmanky. „Pokud už existuje erotický klub, tak by se měl držet několika bodů. V žádném případě nesmí do provozu připustit osobu mladší 18 let a také nepřipustit do provozu cizinky, zejména z východu, na které se často nabaluje další obecná kriminalita,“ popsal provozovatel nočního podniku Svatopluk Pospíšil.

Pomohl by zákon o regulaci prostituce, shodují se provozovatelé i Rozkoš bez rizika

Občanské sdružení Rozkoš bez rizika se ve svých kamenných střediscích i v terénu stará o zdraví prostitutek. Podle vedoucí organizace Terezy Gorgoňové by jejich klientkám i provozovatelům sexuálních podniků pomohl zákon o legalizaci a regulaci prostituce. „Tento zákon se aktuálně připravuje. Pokud se ale dnes v nočních podnicích nedějí nějaké doprovodné trestné činy, tak nikdo moc nemá důvod se jimi zabývat,“ vysvětlila jeden z možných důvodů, proč je policie na jižní Moravě příliš nezavírá. A pokud už k ukončení provozu některého z nich dojde, stojí za tím spíše klesající zájem klientů.

Ať už je důvodem pro uzavření podniku policie, nebo nezájem, pro prostitutky to znamená, že zákazníky hledají jinde. „Z našich zkušeností to dopadá tak, že vzhledem k tomu, že muži o tyto služby mají stále zájem, tak klientky se přesunou třeba i na skrytější místa, jako jsou priváty v bytech. Tam ale nemají ochranu v podobě bodyguardů nebo barmanů. Klientky potom často zažívají násilí ze strany zákazníků,“ popsala negativa Gorgoňová.

Připravovaný zákon by podle ní mohl celou věc vyřešit legalizací prostituce. „Zákon by stanovil naprosto jasná pravidla pro sexuální pracovnice i provozovatele nočních podniků. Mohlo by se více dbát na bezpečí našich klientek, prostituce by se neodehrávala na tak skryté scéně,“ dodala. Příklad by si zákonodárci mohli vzít třeba z německého nebo holandského zákona.

Vydáno pod