Preventivní onkologická vyšetření podstupuje stále více zájemců

Brno - Jako jediný v republice nabízí brněnský Masarykův onkologický ústav preventivní onkologická vyšetření. O hrazenou prohlídku je stále větší zájem. Onkologický ústav proto od ledna otevírá další ambulanci. Lidé mohou také koupit poukaz na vyšetření jako dárek pro své blízké, nejvíce se jich prodá právě na Vánoce.

„Je o to velký zájem a překvapuje mě, že ostatní komplexní onkologická centra v republice něco podobného nedělají,“ přiznává ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček. Právě brněnský ústav sídlící na Žlutém kopci jako jediný v republice nabízí preventivní onkologické prohlídky. Rostoucí zájem donutil brněnské onkology rozšířit tento projekt.

„Jsem tu proto, že jsem měl v roce 2003 srdeční příhodu. Od té doby jsem šel trochu do sebe,“ prozradil pacient Klement Tauš, který se dostavil na preventivní vyšetření. Zájemci si musí onkologickou revizi zaplatit. Ta zahrnuje jak prohlídku lékařem, tak například odběr krve. „Prohlídku mi nabídl zaměstnavatel,“ vysvětlil svoji cestu k preventivnímu vyšetření Pavel Dvořák. Onkologický ústav nabízí tyto prohlídky za minimální částky, které mají pouze pokrýt základní náklady na vyšetření.

Pacienti zjistí, zda mají, nebo nemají rakovinu

U zhruba jednoho procenta lidí, kteří vyšetření podstoupí, lékaři diagnostikují rakovinu. Nejčastěji je to rakovina prostaty.

„Člověk má zodpovědnost za své zdraví. Zvláště střední generace, které se daří dobře, se chce dožít co nejvyššího věku a přeje si být zdravá,“ popisuje zájemce o prohlídku Vorlíček. Masarykův onkologický ústav nově také rozšířil vyšetření krve o dvě další nemoci – hematologickou malignitu a rakovinu zažívacího traktu.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Odborníci stále nabádají, že největším rizikem pro vznik nádorového onemocnění je kouření a nevhodná strava.

Víte, že

  • tabák se podílí na vzniku všech nádorových onemocnění nejméně ve třiceti procentech případů?
  • rakovina plic je nemoc, ke které kouření přispívá jednoznačným vlivem, a to až v 95 procentech případů?
  • v ČR zemře na následky kouření každý týden asi pět set lidí?
  • kouření způsobuje až čtyřicet procent rakoviny ledvin a močového měchýře?
  • lehké cigarety jsou stejně, ne-li ještě více škodlivé než ostatní cigarety?

Zdroj: Centrum komunikace s veřejností Masarykova onkologického ústavu