Na jižní Moravě zemřel na otravu metanolem další člověk

Brno – V neděli na následky otravy nebezpečným metanolem zemřel v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny další člověk. Muže středního věku přijala nemocnice v kritickém stavu minulý týden ve čtvrtek spolu s dalším pacientem, který je stabilizovaný.

Pětapadesátiletého muže z Brna přivezli záchranáři do nemocnice s osmi promile alkoholu v krvi. V jeho bytě policisté našli velké množství lihovin, které odeslali k laboratornímu zkoumání.

Nové případy otrav metanolem se v Jihomoravském kraji začaly znovu objevovat zhruba po měsíci. „Za posledních čtrnáct dní došlo v Jihomoravském kraji k postižení dalších tří osob otravou metanolem, z nichž jedna osoba zemřela a jedna je v kritickém stavu,“ potvrdil ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Podle policie je na trhu stále zhruba pět tisíc litrů pančovaného alkoholu s metanolem, které se nepodařilo dopátrat a stáhnout. „Na začátku adventu proto varujeme všechny spoluobčany před nákupem a konzumací lihovin neznámého původu, podezřele levných alkoholických nápojů a lihovin v lahvích s porušenými kolky a bez předepsaných dokladů o původu,“ řekl Mareček s tím, že riziko smrtelných otrav je stále velmi aktuální.