Místo firmy Bytasen zatím končí u soudu bývalé vedení Brna-severu

Brno - Nečekané vyústění má vyšetřování údajného tunelování městské části Brno-sever firmou Bytasen. Policie obvinila kompletní vedení radnice z volebního období 1998 až 2002. Devět členů tehdejší Rady městské části Brno-sever podle kriminalistů schválilo s Bytasenem smlouvy, které byly pro radnici nevýhodné. Bytasen sám je i nadále vyšetřován, k jeho případu se ale ani policie a státní zastupitelství zatím nechce vyjadřovat.

Nejasnosti kolem zakázky na správu městských nemovitostí vyplynuly na povrch před volbami v roce 2010. Městská část Brno-sever pod vedením starosty Leo Venclíka (ODS) tehdy podala trestní oznámení na firmu Bytasen, která měla městské části zpronevěřit více než 119 milionů korun z jejích bankovních účtů. Peníze měla odčerpat v letech 2001 až 2007, tedy v době, kdy spravovala obecní bytový fond. Vše skončilo ale jinak, než iniciátoři trestního oznámení předpokládali. Firma Bytasen je nadále vyšetřována, ale obviněni byli také členové někdejší Rady městské části zvolení ve volebním období 1998–2002. Ti totiž podle státního zastupitelství podepsali s firmou Bytasen nevýhodnou smlouvu. „Jednalo se o sporný rok 2000 a 2002, kdy byl podepsán dodatek k příkazní smlouvě, respektive nová příkazní smlouva mezi městskou části Brno-sever a firmou Bytasen,“ uvedl Jan Petrásek, mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně.

Obvinění tak míří proti devíti lidem z jedenáctičlenného vedení – tehdejší starostka Marta Hartlová a radní Josef Prokeš totiž v mezidobí zemřeli. Českou televizí oslovení bývalí členové Rady považují trestní stíhání za nesmyslné. Jediným ze skupiny obviněných, který dosud zůstává na radnici, je současný místostarosta Ivan Svoboda z ODS. Celý den nebral telefon a neodpověděl ani na sms zprávu, kterou mu redakce ČT zaslala. Všichni obvinění si s velkou pravděpodobností podají proti trestnímu stíhání stížnost. Pokud s námitkami neuspějí, bude následovat obžaloba k soudu.

Úřad městské části Brno-sever
Zdroj: ČT24

Předmětem sporu, který vyvolala radnice v roce 2010 byly přitom čtyři částky, které Bytasen na základě provedených auditů neoprávněně fakturoval a poté stahoval z účtů. Odborný audit provedla společnost Danekon z Kuřimi a následnou právní analýzu poté kancelář HVH z Prahy.

Už tehdy ale někdejší jednatelka Bytasenu a dnešní starostka městské části Sabina Tomíšková tvrdila, že jde o špinavý politický boj před komunálními volbami. Sama totiž byla jedničkou na kandidátce ODS pro Brno-sever. Jako účelovou kauzu, zajímavou pro média před komunálními volbami, označil tehdy případ i šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Podle něj Leo Venclík stranu programově poškozoval a mstil se za to, že chybí na kandidátce. „Pokud ty peníze opravdu chybí, je to hlavně chyba radních, že si toho takovou dobu nevšimli,“ prohlásil na podzim roku 2010 Kadrnka.

Peníze
Zdroj: Chmura Frank/ISIFA

V roce 2010, kdy už byl Venclík starostou, připustil, že ve smlouvě dostal Bytasen velkou důvěru a mohl z velké části samostatně hospodařit s účtem městské části. To ale prý neznamená, že důvěru může někdo porušit a zpronevěřit nemalé peníze.

Bytovou správu nyní zajišťuje 1. městská správní, která má smlouvu přísnější. „Bytasen jsem žádal o zdvojené účetnictví, tedy stejné u nás i u nich, to se mi ale nepodařilo prosadit,“ uzavřel Venclík. To ale už před dvěma lety odmítl nezávislý opoziční zastupitel Jiří Němec. „Jedná se hlavně o nedůslednost městské části i celého bytového odboru,“ zdůraznil tehdy Němec s tím, že lidí, kteří o problémech věděli, bylo na radnici pravděpodobně více.