Bývalý šéf stavebního úřadu „přivíral oči“ nad černou stavbou

Brno - Bývalý šéf stavebního odboru městské části Brno-sever a jeho někdejší podřízená půjdou před soud. Státní zástupce je obžaloval za to, že byli benevolentní ke stavebníkovi, kterému povolili stavět rodinný dům v rozporu se zákonem. Přestože jim nadřízený orgán nařídil zrušit stavební povolení a stavbu zastavit, jen nečinně přihlížel jejímu dokončení. Pokud by byli úředníci odsouzeni za „maření úkolu úřední osoby“, hrozil by jim až jeden rok vězení.

Oba úředníci dnes stále pracují na radnici Brněo-sever. Jejich obžaloba je připravena a čeká na přijetí soudem. Sousedé načerno vyrostlé stavby jsou bezbranní. Nepomohly jim ani stížnosti na magistrát, ani k ombudsmanovi. V jejich sousedství vyrostl dům, o němž nebyli vůbec informováni. Jediný, kdo může být alespoň částečně spokojen, je majitel pozemku Evžen Kletzla, který má svůj dům, jenž ale nevznikl legálně.

Právě jeho stavbou celý příběh začíná. Úředníci mu totiž už na jaře povolili přerozdělit zahradu a vymezit na ní stavební pozemek. Už tento krok byl v rozporu se stavebním zákonem, což potvrdil sousedům i magistrátní odbor územního a stavebního řízení, na který se obrátili se stížností. Úřad jim dal za pravdu a nařídil městské části, aby stavbu zastavila. Ta totiž - opět v rozporu se zákonem - začala vznikat pouze ohláškou, k níž nepotřebuje stavebník vyjádření sousedů. Jenže stavět nový dům ohláškou je protizákonné.

Sousedé postižení černou stavbou v Husovicích (zdroj: ČT24)

Podle magistrátu tak úřad městské části zkrátil sousedy na jejich právech dvakrát, a to když je neoslovil už při vyčlenění stavebního pozemku, a posléze, když se nemohli vyjádřit ke stavbě domu. „Vlastníci sousedních pozemků se tak neměli možnost podrobně seznámit se záměrem investora, případně vznést své námitky a připomínky,“ vysvětlila ve své zprávě vedoucí magistrátního odboru Eva Řehořková.

K nápravě toho, co udělali úředníci v Brně-sever, ale stejně nedošlo. Po rozhodnutí magistrátu sice vyzvali Kletzla, aby stavbu zastavil, ten však neuposlechl a stavěl dál. Pojistil se přitom tím, že si zažádal o zakonzervování stavby, což mu úředníci povolili. Získal tím ale pouze čas, v němž stavbu úplně dokončil. Brno-sever sice navrhlo za tento jeho krok sankci, zároveň mu ale začalo pomáhat se žádostí o dodatečné povolení stavby. I to však magistrát a dokonce dvakrát zrušil.

Stížností sousedů, kteří byli nuceni jen přihlížet tomu, co se vedle nich staví, se začal kromě magistrátu zabývat i ombudsman. Ani on však nemůže s černou stavbou nic dělat. Jeho úkolem je totiž posoudit postup úřadu, který je podle jeho závěrů nezákonný. „Bohužel je šokující, že i po výměně vedoucího stavebního odboru a potrestání úřednice se Brno-sever opět snaží již po několikáté černou stavbu legalizovat,“ prohlásila Jitka Seitlová z Kanceláře ombudsmana.

Za černou stavbu nakonec může zaplatit radnice

Načerno postavená stavba se navíc může daňovým poplatníkům, jehož prodlouženou rukou je právě stavební odbor, pořádně prodražit. Pokud bude totiž chtít stavbu odstranit, musí to udělat na vlastní náklady. A když si stavebník požádá o náhradu škody a bude argumentovat špatným postupem úředníků u soudu, může mu vzniklou škodu zaplatit opět stát.

Základní otázkou ale zůstává, z jakého důvodu Evžen Kletzla vůbec dostal jakékoliv povolení stavět a proč mu tolik úředníci z Brna-severu pomáhají. „Myslím, že úřednice dobře ví, proč to dělá,“ uvedl Ladislav Absolín, jeden ze sousedů černé stavby. Jestli dostali úplatek, není možné prokázat. „Budou tak souzeni alespoň pro maření výkonu úřední osoby z nedbalosti,“ dodal státní zástupce Jan Petrásek.

Stavět na černo se často vyplácí

Syrovice 

Rodinné domy, které letos v létě vyrostly načerno v Syrovicích na Brněnsku, získaly stavební povolení až po měsících stavby. Vzhledem k tomu, že se jedná o lokalitu, kde se podle územního plánu obce stavět může, stavební úřad developerovi Hasan and sons nenařídil zbourání domů, ale uložil mu pokutu a stavbu dodatečně povolil s tím, že ji developer zasíťuje.  

Jaselská ulice

Spor mezi stavebním úřadem městské části Brno-střed a vlastníkem domu v Jaselské ulici Alim Ezzatim trvá už několik měsíců. Ezzati na jedné z nejatraktivnějších ulic v Brně postavil na památkově chráněném domě „černou“ půdní vestavbu a v atriu domu vykácel vzrostlé staleté stromy pro budoucí stavbu neznámo čeho - to všechno bez jakéhokoliv stavebního povolení. V současné době běží řízení o dodatečné povolení stavby, jak v případě nástaveb, tak i úprav ve vnitřním traktu. Jasno by mělo být během ledna 2013.

Merhautova 74

Na domě v ulici Merhautova vyrostla další dvě patra. Stavba sice začala s platným povolením, ale když přišly úřady na kontrolu, zjistily, že nástavby s byty jsou postavené úplně jinak, jak co do výšky, tak i šířky. Úředníci po kontrole zahájili řízení o odstranění stavby, nakonec se ale podařilo nadstavbu zlegalizovat. Úřad Brno-sever vydal dodatečné stavební povolení, jeden z účastníků řízení se ale odvolal a věc teď řeší úředníci brněnského magistrátu.

Vydáno pod