Koupit si zámeček? Zájemci se bojí nákladné rekonstrukce i památkářů

Jižní Morava - Koupit si lovecký zámeček, starou rotundu nebo jinou památkově chráněnou budovu není na jižní Moravě problém. Příliš mnoho zájemců se ale do koupě podobného objektu nežene. Bojí se především nákladné rekonstrukce a náročných požadavků ze strany památkářů.

„Prodeje památek, to je často záležitost na roky,“ vysvětlil nízký zájem kupců realitní makléř Dušan Přikryl. Zájemci se většinou rozhodují podle stavu památky. Podobné stavby se pak s novým majitelem nejčastěji proměňují na hotely, penziony pro seniory nebo třeba hospodářské budovy.

Majitel Nového Dvora chce ve stájích zase chovat koně

Právě konírna pro ustájení sportovních koní má vzniknout i v Novém Dvoře v Lednicko-valtickém areálu. Nový majitel a chovatel Luděk Mikulecký momentálně hledá původní dokumentaci, aby nejpozději v roce 2014 mohl konečně začít s vytouženou rekonstrukcí. „Po návštěvě restaurátorů už víme, že budeme muset pracně dohledávat různé prvky a detaily v Moravském zemském muzeu,“ upřesnil Mikulecký komplikovanou cestu k původní podobě hospodářského stavení z konce 19. století.

Luděk Mikulecký popisuje úskalí obnovy Nového Dvora (zdroj: ČT24)

„Když jsem zjistil, co všechno nás čeká, tak mě to nadšení trochu opustilo,“ přiznal se Mikulecký, který by rád v historických stájích Nového Dvora choval koně, a zpřístupnil tak stáje veřejnosti. Plánovaná rekonstrukce má začít v prostorách netradiční rotundy a na samotném vstupním traktu. „Že to nebude jednoduché, to jsme věděli od začátku,“ upozornil majitel jedné z památek Lednicko-valtického areálu, které spadají pod ochranu UNESCO.

Co je všechno na prodej?

Momentálně je k prodeji zámek Lechovice, zámek v Borotíně, v Drnholci nebo zámek Miroslav.

Někdy musí památku odkoupit město

Ne všechny památky mají ale takové štěstí. Například Znojmu se ani po pěti letech nepodařilo prodat Loucký klášter. Bezplatně jej tak získalo město, které se nyní snaží opravit střechu a fasádu jízdárny. Na opravu celého kláštera by město potřebovalo až miliardu korun, zatím tedy investuje alespoň do opravy koníren.

Smlouva, ve které město Loucký klášter získalo, uvádí, že budova musí dále sloužit veřejnému zájmu, a nemá být tedy nabízena ke komerčním účelům. Zahraniční investoři ale o klášter projevili zájem doposud jen v souvislosti s komerčním užitím. Město si tedy zatím Loucký klášter ponechá. Má nabídnout zázemí různým kulturním akcím, sdružením a kroužkům.

Už roky se také táhne prodej zámku v Hrušovanech nad Jevišovkou. Město jej už jednou prodalo, ale zaplaceno nedostalo. Zastupitelé o osudu zchátralého zámku stále jednají.