Brněnský drak se vrátil zpátky na radnici

Brno – Jeden ze symbolů Brna se vrátil zpět na své tradiční místo. Takzvaný brněnský drak ode dneška opět visí v průjezdu Staré radnice. Ráno odborníci 400 let starého vycpaného krokodýla opatrně naložili. Kolem desáté hodiny se exponát vydal na několik set metrů dlouhou cestu zpět na Radnickou ulici.

Praha má svůj orloj, Paříž Eiffelovku a Brno má brněnského draka. Ten se dnes dopoledne vrátil na své tradiční místo – pod strop průjezdu na Staré radnici. Dvousetkilový vycpaný krokodýl z 16. či 17. století byl mimo radnici od 1. března letošního roku, budova totiž procházela rekonstrukcí. Půlroční pauzu využili odborníci i k opravám draka. „Při restaurování draka odborníci ze zoologického oddělení Moravského zemského muzea především očistili celý preparát, vrátili mu původní zabarvení a zakonzervovali kůži. Nejvíce práce bylo s tlamou krokodýla, vyměňovaly se uvolněné a vylámané zuby,“ vysvětlila Soňa Haluzová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

Za půl roku se drak dostane odborníkům do péče znova. „Musí se přetřít a naimpregnovat. Každého půl roku se provádí celková údržba brněnského krokodýla,“ uvedl preparátor Tomáš Kučera z Moravského zemského muzea.

NO COMMENT: Stěhování brněnského draka (zdroj: ČT24)

Krokodýl byl i digitálně naskenován. Výsledným produktem by měl být 3D model, který město využije pro turistické a marketingové účely. „Kromě toho 3D model umožní krokodýla v případě poškození vrátit do původní podoby, a to do nejmenších detailů,“ dodala Haluzová.

Jak uvádějí odborní restaurátoři, tento konkrétní preparát není starší než 100 let. „Část jeho ocasu není originální, ale byla v období 2. světové války nahrazená koncovou částí ocasu z jiného krokodýla,“ objasnila mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková. Více než pětimetrový exemplář krokodýla nilského je pěkně vyvinutým zástupcem svého druhu, ve volné přírodě tento krokodýl dorůstá maximálně do délky okolo šesti metrů.

Legenda vs. skutečnost

Podle pověsti měl bájný brněnský drak žít u řeky Svratky a terorizovat Brňany. Trápení je zbavil až řeznický učeň, který drakovi předhodil volskou kůži naplněnou vápnem. Když ji zvíře snědlo, napilo se vody a puklo. Střízlivější verze ale tvrdí, že vycpanou samici krokodýla Brnu věnoval před téměř čtyřmi sty lety arcikníže Matyáš za pohostinnost.

Cíl turistů, ale i vandalů

Vedle vily Tugendhat a kasematů na Špilberku je drak jedním z mála míst, jejichž návštěva je téměř povinností každého turisty, který do Brna zavítá. V minulosti se ale drak stal několikrát i cílem vandalů. Ti se zaměřovali zejména na dračí drápy. Zřejmě se domnívali, že se jedná o drápy krokodýla. Jenže z krokodýla pochází jen kůže, kterou je model potažen. Naposledy museli restaurátoři opravovat dračí drápy v roce 2009, oprava šesti pařátů tehdy vyšla na více než 23 tisíc korun.

Drak musel pryč kvůli rekonstrukci

Stará radnice prošla během posledního půl roku rekonstrukcí, stavbaři budovu zajišťovali hlavně po statické stránce. Kvůli tomu se turisté v letošní sezóně nedostali ani na vyhlídkovou věž. Statické problémy budovy vznikly už v minulých staletích. „Věž, která byla k domu přistavěna, se s nepatrnými trhlinami začíná pohybovat, což by mohlo do budoucna dělat problémy. Proto chceme mimo jiné zpevnit spojení domu a věže,“ vysvětlil před časem první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Stavebníci budovu staticky zajistili pomocí vrtaných mikropilotů, radnici v interiérech stáhli pomocí ocelových rámů, restaurátoři zase obnovili freskovou výmalbu. Radnice bude veřejnosti zpřístupněna 30. listopadu.

Stará radnice byla postavena ve 13. století a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Brně. V průchodu pod radniční věží jsou trvale umístěny symboly města – brněnský drak a brněnské kolo. S oběma předměty se pojí řada pověstí, stejně jako s radničním portálem a jeho křivou fiálou.