Archeologické exponáty se přestěhovaly do bývalé celnice

Znojmo/Hnanice - Tisíce vzácných předmětů Jihomoravského muzea ve Znojmě se z nevyhovujících depozitářů přesunuly do nového. Místo na půdě teď budou cenné archiválie uskladněné v moderních skladech, které vznikly po rekonstrukci bývalé celnice v Hnanicích na Znojemsku.

Doslova kde se dalo, skladovali pracovníci znojemského muzea vzácné archiválie. Nikde pro ně nebylo dostatek místa, a tak skončily ve starých krabicích nebo ve skříních na půdě a v nevyužitých místnostech zámku ve Znojmě. „Tyto prostory nejsou temperované a nejsou zde vhodné klimatické podmínky,“ vysvětlila ředitelka muzea Vladimíra Durajková.

To se teď změnilo. Když kraj získal od státu budovu celnice v Hnanicích, rozhodl se, že opuštěnou budovu promění v moderní depozitář. Po dvouleté rekonstrukci, která spolykala šest milionů korun, se tak exponáty mohly stěhovat. Ze Znojma putovalo 200 tisíc historických předmětů – tedy polovina celé sbírky muzea. Sbírku nevyčíslitelné hodnoty budou hlídat kamery i zabezpečovací systém.

NO COMMENT: Stěhování depozitáře (zdroj: ČT24)

„Je tu více samostatných místností, což nám umožňuje jednotlivé exponáty rozdělit dle materiálu. Také můžeme v každé místnosti regulovat zvlášť teplotu i vlhkost,“ vysvětlil kurátor historických sbírek Jiří Mačura.

Nejenom v Hnanicích využili prostory bývalé celnice muzejníci. Ve Valticích vzniklo Muzeum železné opony. Ostatní hraniční přechody v Jihomoravském a Zlínském kraji obývají firmy, policisté nebo z nich vznikly například domy s pečovatelskou službou.