Na jihu Moravy a Zlínsku se zdraží voda, někde až o pět korun za kubík

Jihomoravský a Zlínský kraj - Kromě dražšího poplatku za odpad čeká po novém roce obyvatele řady měst a obcí na jihu Moravy a na Zlínsku zdražování vody. Hrozí přitom i ve Zlíně, kde je voda třetí nejdražší v republice. Kubický metr stojí už dnes přes 83 korun. Tamní představitelé společnosti Vodovody a kanalizace doufají, že se jim podaří na jednání představenstva prosadit, aby se vůbec nezdražovalo. Zaručit to ale zatím nemohou. V ostatních regionech mají už buď schváleno, nebo jsou těsně před dohodou. Zdražovat se bude od 2 do 5 procent.

„Uvidíme po jednáních, která proběhnou příští týden,“ uvedl například Jaromír Šebík, předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Zlín. Jednání přitom čekají představenstva většiny společností, které životodárnou tekutinu do domácností prodávají. Zlín konkrétně přitom patří k městům, kde je voda skutečně velmi drahá kvůli strategickému partnerovi. Tím je společnost Veolia, která finanční prostředky nastřádané obyvateli výrazně odčerpává.

Kvůli požadavku strategického partnera bude muset letos zdražit vodu i Brno. Podle primátora Onderky si to vyžádal. A tak za každý kubický metr vody, který si z kohoutku Brňané natočí, zaplatí od nového roku o 2,70 Kč víc. Brno přitom zdaleka nepatří k nejdražším. Vodné a stočné je už dnes dražší na Blanensku, Vsetínsku, Uherskohradišťsku nebo Ivančicku. V poslední jmenované oblasti, kde se bude zdražovat do pěti procent stávající ceny, je to však podmínka dotační smlouvy. „Ivančicko si podle ní musí střádat na další roky, aby mělo na opravy vodovodních a kanalizačních sítí,“ zdůvodnil místostarosta Ivančic a předseda představenstva Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Radoslav Skála. Jak jsou na tom ostatní města, ukazuje následující mapa.

V Kroměříži, kde chtějí zdražit o necelá dvě procenta, se snaží občany nezatěžovat. A to i přesto, že mají za sebou obrovské investiční akce. „Nechceme lidi zatěžovat, je to na nás, jak hospodaříme. Jediné, co se do zdražení promítne a co ovlivnit nemůžeme, je zvýšení DPH,“ vysvětlil předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Kroměříž Ladislav Lejsal. S vodou se podle Lejsala musí umět hospodařit – kdo se nestará o rozvodná zařízení nebo má „strategického“ partnera jako Zlín, většinou tratí. Cenu vody pak mohou ovlivňovat i sami zákazníci.

Přitom právě kvůli zařízením, jež vodu k lidem vedou, ale i samotným spotřebitelům, se ceny za vodné a následné stočné mohou prodražit o tisíce korun. Model uvádí na svých webových stránkách například společnost ostravských Vodáren a kanalizací, která varuje občany před úniky vody v bytových domech. „Méně citlivé vodoměry v bytech nejsou schopny zachytit malé průtoky (například úniky netěsnými kohoutky a vadnými splachovadly), při kterých však v celoročním součtu může uniknout překvapivě velké množství vody.“

Voda se může prodražit

Kapající kohoutek 1 kapka/s, 1 600 l/rok
Splachovač – netěsnící 0,1 l/min, 53 000 l/rok
Splachovač – protékající 0,05 l/s, 1 577 000 l/rok
Prasklá přípojka 1l/s, 31 536 000 l/rok

Cenu vody pak mohou ovlivňovat i sami zákazníci. Paradoxně platí, že čím větší spotřeba, tím větší zisk pro společnosti, které ji do domácností distribuují. A naopak, čím menší spotřeba, tím menší zisk pro vodohospodářské společnosti a větší důvod ke zdražení.

Vydáno pod