GIBS stíhá dva expolicisty za prodej citlivých informací ze spisů

Brno/Zlín - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní stíhání čtyř lidí kvůli obchodování s důvěrnými policejními informacemi. Jsou mezi nimi i bývalý člen Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a někdejší pracovnice hospodářské kriminálky ve Zlíně. Z vyšetřování vyplývá, že muž na prodeji informací vydělal 2,2 milionu korun.

Podle informací České televize se mělo jednat o bývalé policisty Mariana Hanáka a Hanu Čoukovou. Dvojice ještě za svého působení v policejních řadách, a to ve spolupráci se dvěma civilisty, prodávala informace o aktuálních trestních řízeních, varovala před odposlechy, připravovanými domovními prohlídkami, opatřeními a policejními akcemi.

„Týkalo se to odposlechů, připravovaných domovních prohlídek, různých opatření a akcí ze strany policie. Všechny tyto informace pouštěli do zájmového kriminálního prostředí, a tím mařili probíhající trestní řízení,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Za poskytování informací požadoval tehdejší příslušník elitního policejního útvaru Marian Hanák nemalé finanční částky. V jednom případě šlo o sedm milionů korun. Doposud prokázaná zaplacená částka je podle Sandorové 2,2 milionu. Patrně ale není konečná.

„Dá se říci například, že byl prodán nebo byl umožněn prodej části, významné části jednoho trestního spisu. Za poměrně nemalou částku v řádech statisíců korun, kdy byla požadována částka v řádech miliónů korun,“ upřesnil státní zástupce Roman Kafka.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku hrozí někdejšímu policistovi 12 let vězení. Jeho bývalá kolegyně je stíhána za zneužití pravomoci a mohla by jít do vězení až na deset let. Dva civilisty stíhá inspekce za podplácení a soud by je za tyto skutky mohl poslat za mříže až na pět let.