Restaurátorky zachraňují v Drnholci vzácné renesanční fresky

Drnholec (Mikulovsko) – Když před třemi lety začali dělníci opravovat starou radnici v Drnholci na Mikulovsku, odhalili nečekané překvapení – renesanční malby. Vedení městyse se teď podařilo sehnat peníze na zrestaurování vzácných fresek s vinařskými motivy z konce 16. století.

Tenké štětce – to jsou hlavní pracovní nástroje dvou restaurátorek, které se pustily do renovace a čištění vzácných renesančních maleb. Snaží se co nejméně vzorů domalovávat, aby freskám zůstala původní patina. „Dokončili jsme etapu snímání povrchových nečistot. V tuhle chvíli po konzultaci s památkáři zkoušíme míru retuší. Zkoumáme, do jaké míry provádět rekonstrukce, aby byl výsledek co nejpůvodnější,“ popsala restaurátorka Magdaléna Rečová.

Hovoří restaurátorka Magdaléna Rečová (zdroj: ČT24)

Zrestaurování maleb stojí 300 tisíc korun, polovinu nákladů zaplatí Ministerstvo kultury, zbytek musí městys uhradit z vlastního rozpočtu. Drnholec se do záchrany maleb pustil už před třemi lety, za zakonzervování maleb už tehdy zaplatil 300 tisíc korun.

Malby objevili dělníci v prvním patře historické budovy při bourání podhledů stropu. „Vznik maleb je datován na přelom 16. a 17. století, což by odpovídalo vzniku radnice v roce 1591,“ popsal vedoucí odboru památkové péče mikulovského magistrátu Josef Hromek.

Svým stářím i umístěním se malby řadí mezi unikáty regionu. Podle památkářů jsou renesanční stropy jen dva – oba jsou ale v měšťanských domech soukromníků v Mikulově, a tak je návštěvníci města nemohou vidět.

Stará radnice v Drnholci
Zdroj: ČT Brno/Michal Šebela

Stará radnice prošla v uplynulých letech kompletní rekonstrukcí. Budovu bylo nutné nejprve staticky zpevnit, teprve poté mohla začít záchrana shnilých trámů, prken, a především maleb. Náklady se vyšplhaly na 15 milionů korun. Budova by se měla otevřít pro veřejnost už příští rok. „Plánujeme tady kulturně-informační centrum s půjčovnou kol, veřejným WC a dole možná zřídíme obecní vinotéku,“ popsal starosta Jan Ivičič. V prvním patře, kde stropy zdobí fresky, vznikne obřadní síň a výstavní a kulturní sál.