Potápěči zazimovali aerační věže na Brněnské přehradě

Brno - Ponořit se do chladných vod Brněnské přehrady museli tento týden potápěči. Na zimu totiž připravují dvacítku aeračních věží, které vodu v přehradě chrání proti vzniku sinic. Věže potápěči z části demontují. V provozu budou opět až příští rok v květnu.

„Jedná se o přípravu na zimní provoz. Věže, které jsou zakotvené ve dvanácti metrech a končí dva metry pod hladinou, se musí demontovat,“ popsal práce vedoucí potápěčů Michal Procházka. Potápěči museli pod hladinou odmontovat pružný horní díl. „Celou věž navíc natáčíme asi o dva metry a sklápíme blíž ke dnu,“ uvedl Procházka.

Zazimování aeračních věží (zdroj: ČT24)

Pokud by věže nikdo na zimní sezónu nenachystal, v příštím roce by je mohli vyhodit. „Kdyby věže zůstaly nad ledem, tak by je mráz zdeformoval. Příští rok by se nedaly použít,“ dodal Procházka. Poničit by je během zimy mohli i místní bruslaři.

Práce na přehradě potrvají ještě asi čtrnáct dní. Pod hladinu Brněnské přehrady se potápěči znovu podívají až příští rok v květnu. Tehdy budou věže zprovozňovat pro letní sezónu.

Dvacet věží už tři roky brání na přehradě přemnožení sinic. I proto se dalo v létě ve vodě bez obav koupat. „Voda v Brněnské přehradě byla letos nejčistší za několik desítek let,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Aerační věže vnáší okysličenou část vody do spodní části, kde jsou sinice. „Těm se kyslík nelíbí, proto se tak rychle nemnoží,“ uvedla Tomníčková.

Průzračná voda však není zadarmo. Vedení Povodí Moravy za očistná opatření zaplatilo celkem dvaadevadesát milionů korun. „Na celý komplex opatření, která jsou v rámci čištění přehrady potřebná, vynakládáme ročně deset milionů korun. Tato částka zahrnuje provoz aeračních věží, ale i dávkování síranu železitého či monitoring,“ uzavřela Tomíčková.