Ve skladu distributora Likérky Drak se našel tuzemák s vysokou koncentrací metanolu

Zlín – V nelegálním skladu společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak, se našly lahve tuzemáku s mimořádně vysokou koncentrací metanolu. Nebezpečná látka tvořila plnou polovinu alkoholu. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajistila celkem 7 600 lahví. Podle odborníků by takové množství tuzemáku s tak vysokou koncentrací metanolu mohlo zabít tisíce lidí.

SZPI zajistila vzorky lihoviny v neregistrovaném skladu společnosti Verdana ve zlínské lokalitě Rybníky minulý týden. „V produktu označeném etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak Original Tuzemák laboratorní analýza prokázala přítomnost metanolu v koncentraci 535 847 mg na litr absolutního alkoholu, metanol tak představuje padesát procent veškerého alkoholu,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Vysoce toxická směs byla připravená na distribuci do obchodů.

Inspekce ve skladu zajistila 7 600 lahví. „Zjištěné množství lihoviny je při uvedené koncentraci metanolu schopno usmrtit řádově tisíce osob,“ potvrdil Kopřiva.

Rozhovor s mluvčím SZPI Pavlem Kopřivou (zdroj: ČT24)

Inspekce už informovala také celní správu a policii. „Zjišťujeme, odkud nebezpečný metanol, jímž byl alkohol naředěn, pocházel,“ řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Podle ní ke kontrole došlo na základě anonymního telefonátu, který policii upozornil na možné sklady pančovaného alkoholu právě v areálu bývalého Svitu.

Kriminalisté prověřují, zda existuje napojení na sklad v Opavě, odkud se do celé České republiky šířil otrávený alkohol v takzvané metanolové aféře.

„Vzhledem k závažnosti nálezu je v současnosti sklad zajišťován před případným pohybem zboží, a to v návaznosti na opatření, která už SZPI a celní správa uložily v předchozích dnech. Inspekce ve skladu pokračuje v odběru a testování vzorků lihovin, které považuje za rizikové,“ popsal další postup Kopřiva.

Provozovatel skladu nebyl schopen v době kontroly předložit jakoukoli průvodní dokumentaci, která by původ lihu v lahvích vysvětlila. Provoz skladu byl navíc nelegální, protože Verdana jej nezaregistrovala u SZPI.

Na základě kontroly inspekce okamžitě zakázala uvádět do oběhu více než 31 tisíc lahví a barelů s kolkem a etiketou Likérky Drak. „Tato balení nebyla označena výrobní šarží a výrobek tak nebylo možné identifikovat z hlediska původu lihu a data výroby,“ vysvětlil Kopřiva.

Kroky SZPI jsou součástí „likvidační strategie“, tvrdí majitel Likérky Drak

Majitel Likérky Drak Pavel Čaniga řekl, že žádné informace o výsledcích rozborů destilátů ze skladů výhradního distributora své firmy nedostal. „Volal jsem na inspekci, nechtějí mi nic říct. Nikdo mě nekontaktoval,“ řekl.

Do likérky už podle něj volají odběratelé. Čaniga považuje kroky SZPI za součást „likvidační strategie“ namířené proti Likérce Drak. „Pořád se něco pomalu tahá a dříve, než se to dozvím já, to dají do novin,“ zlobil se Čaniga. Po inspekci prý bude požadovat konfrontační vzorky. „U mě se totiž metanol vůbec neobjevuje,“ doplnil jednatel Likérky Drak. Nicméně i na Čanigu se zaměřila pozornost policie.

Jednatel likérky nabídl za dopadení pachatele milion
Zdroj: ČT24/ČT Brno

O Likérce Drak se mluví v souvislosti s metanolovou aférou už několik týdnů. Upravené etikety likérky se objevily na lahvích, v nichž byl prokázán metanol. Kontrola SZPI před třemi týdny přímo v likérce ale věc uzavřela s tím, že s tímto otráveným alkoholem neměla likérka nic společného. Čaniga tehdy prohlásil, aby podpořil nevinu svojí firmy, že vyplatí jeden milion tomu, kdo poskytne policii informace vedoucí k dopadení skutečného viníka.

Na konci září na sebe likérka upoutala pozornost znovu – právě odsud unikly tři tisíce litrů alkoholu do čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Nad nádrží se tam místo obvyklého zápachu vznášela rumová vůně. Čistírna kvůli tomu už několik týdnů bojuje o přežití – alkohol totiž zabíjí bakterie, které se starají o čištění vody. Mimořádná opatření stála čistírnu desítky tisíc korun, které bude požadovat po likérce. A pokuta ji zřejmě čeká také od odboru životního prostředí. Vyšplhat se může až k jednomu milionu korun. Podle majitele firmy šlo o pochybení pracovníka, který vymýval sudy.

Vydáno pod