ČSSD na jihu Moravy zvažuje koalici s lidovci, nebo s komunisty

Brno - Vedení jihomoravské ČSSD, která je vítězem voleb, podle lídra Michala Haška v pondělí rozhodne, zda zahájí jednání o možné krajské koalici s dosavadním partnerem, tedy s KDU-ČSL, anebo s komunisty. Hašek se dnes sešel s lídry všech stran, které zasednou v jihomoravském zastupitelstvu.

S představiteli pravice, tedy s ODS a uskupením TOP 09 a Starostové pro JMK se vyjednavači z ČSSD shodli, že rozdíly v jejich programech jsou tak rozdílné, že spolupráce není možná. Již nyní je tedy jasné, že pravice bude v krajské opozici.

„Já jsem pro to, aby pokračovalo, co již úspěšně funguje. Samozřejmě ale o nové koalici rozhodne až vedení ČSSD,“ uvedl Hašek, který se tak vyslovil pro další spolupráci s lidovci. Na druhé straně ale uvedl, že na stole jsou nyní dvě rovnocenné nabídky pro spolupráci. Tou druhou je nabídka komunistů. V pondělí ČSSD jen vybere, s kým povede jednání o koalici. Kdy by mohla být uzavřena, to Hašek netuší. Zdůraznil, že to bude záležet na druhé straně, ČSSD „nebude nic zdržovat“.

Lídr lidovců Stanislav Juránek po jednání s Haškem řekl, že zástupci obou stran dnes při jednání nenarazili na potíže. „Shodli jsme se na tom, že musíme šetrně přistupovat k rozpočtu a počítat s výpadky ze státní pokladny,“ doplnil Juránek. Lidovci nabízejí ČSSD pouze nekomunistickou koalici.

Lídr komunistů Vojtěch Adam uvedl, že KSČM se s ČSSD programově shoduje. „Také jsme se dnes domluvili, že komunisté podpoří ve druhém kole senátních voleb Stanislavu Slavíkovou (ČSSD),“ řekl Adam. Teď je podle něj na tahu ČSSD.

S komunisty by byla koalice silnější

Jižní Morava má 65 zastupitelů. ČSSD obsadí 23 křesel a lidovci 14. Dohromady by strany měly většinu – 37 křesel a také výhodu v tom, že tuto koalici by vedli nejoblíbenější krajští politici v zemi. Juránek získal nejvíce preferenčních hlasů v ČR, a to celkem 21 510. Hašek byl s 20 078 hlasy druhý.

Komunisté získali 16 křesel. S ČSSD by dali dohromady dokonce 39 křesel. Podle jejich lídra Adama je výhodou KSČM v podstatě programová shoda se sociálními demokraty. Spolupráce ČSSD, KSČM a KDU-ČSL není možná. Vedení lidovců ji zcela odmítá.