Hodonín i Veselí nad Moravou znovu líčí pasti na holuby

Hodonín - Investovali desítky tisíc korun, aby se zbavili holubů, kteří svým trusem znečišťují střechy, chodníky, omítky, a dokonce i oblečení obyvatel. Nevítaní návštěvníci se ale jak do Hodonína, tak do Veselí nad Moravou znovu vrátili. Odchytové snahy obou radnic tak začínají nanovo.

Klec s obilnou návnadou letos v únoru přilákala několik desítek veselských holubů, na které si z důvodu množících se stížností obyvatel políčili tamní strážníci. Jenže jak praví filmová klasika, dobří holubi se vracejí – a odchytová klec se opět plní. K nevoli města.

„Přistoupili jsme ke stejné metodě odlovu, která se nám už osvědčila. Podařilo se nám tak odchytit dalších více než třicet holubů,“ uvedl velitel Městské policie Veselí nad Moravou Rostislav Prax.

V boji s holuby je bezradný i Hodonín

Podobnou strategii odchytu zvolil vloni také nedaleký Hodonín. Záběry jako ze slavného Hitchcockova hororu zde už sice štáb České televize tak jako v polovině loňského roku nenatočil, i tak je ale zjevné, že se v lázeňském městě zabydleli další opeřenci. A svými výkaly zase ohrožují vše, co je pod nimi.

Starosta Hodonína Igor Taptič (nez.) o odchytu holubů ve městě (zdroj: ČT24)

„V letošním roce opět zopakujeme odchyt do sítí. Dále plánujeme hrotový systém, kterým se osazují místa, kde holubi sídlí,“ řekl starosta Hodonína Igor Taptič (nez.).

Nový rozpočet na vyhubení holubů v Hodoníně – 35 tisíc korun. Ten loňský přitom dosáhl dvou set tisíc. To veselskou radnici stálo zapůjčení klecí mnohonásobně míň – díky výhodné dohodě s ochranáři, kteří odchycené holuby využili jako potravu pro hendikepované dravce.

Odchyt a usmrcení holuba musí být humánní

Pro odchyt a likvidaci holubů podle veterinářů platí jasně stanovené postupy. Zakázky na jejich hromadný odchyt proto mohou dostat jen certifikovaní odborníci. Po odchytu do takzvané vlčky bývají holubi nejčastěji usmrceni oxidem uhličitým. Veterinární správa má pravomoc kontrolovat, zda bylo usmrcení zvířete humánní.

K odchytu holubů se používají také draví ptáci. Tato metoda ale není příliš efektivní - sokolovi k nasycení stačí jen jeden nebo dva holubové. Dalším významným argumentem proti je znečištění města. Zbytky rozsápaného tvora totiž mnohdy zůstanou na ulici. Přesto tento postup před více než deseti lety s úspěchem použili například v Liberci. Dva páry dravců tam výrazně snížily holubí populaci.