Vypuštěná Morava odhalila základy gotického kostela

Spytihněv - Řeka Morava, kterou vodohospodáři minulý týden vypustili kvůli nutné opravě spytihněvského jezu, vydala další tajemství. Archeologové na dně objevili zbytky kostela z 11. století. Gotické kvádry teď postupně dostávají z bláta ven. Obnažené dno řeky přineslo zajímavé nálezy už před časem, kdy se v blátě našla stará jízdní kola, ale i sada dokladů.

Spytihněvský kostel z pískovcových kvádrů stál od v 11. století na místě, kudy dnes protéká řeka Morava. O pár set let později ho ale smetla voda, aby se teď, při snižování hladiny, opět mohl na pár dní ukázat světu. Vodohospodáři ovšem počítají, že Moravu začnou znovu napouštět příští týden. 

I když mají archeologové na svoji práci málo času, z nálezu jsou doslova nadšení. „Nikdy jsem nevěřil tomu, že jej někdy uvidím na vlastní oči. Pro člověka, který ve Spytihněvi žije, je to mimořádná záležitost,“ svěřil se spytihněvský historik Marek Tomaštík. 

Ivan Čižmář a Marek Tomaštík o kostelu na dně Moravy (zdroj: ČT24)

Pro archeology není práce nijak jednoduchá. Holínky se jim boří hluboko do bláta a kopat ve vodě je prakticky nemožné. I tak se ale kromě zbytků kostela našla i jiná tajemství. „Máme drobné nálezy jak kovové, tak i části lidských pozůstatků, například kousky lidských kostí, poněvadž se zde nacházely i hroby,“ vyjmenoval vedoucí archeolog Ivan Čižmář. 

Řeka Morava své tajemství vydala už ve 30. letech minulého století. Archeologové část zbytků kostela tehdy prý vyzvedli, ale nikdo už neví, kde nakonec skončily. Nové nálezy se ale rozhodně neztratí. Už brzy se jimi vesnice pochlubí při oslavách. Zbytky starého kostela totiž řeka ukázala v roce 300. výročí otevření doposud známějšího a viditelnějšího místního svatostánku.

Nalezený kostel byl poprvé zmíněn na listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1141. Stavba byla údajně dlouhá 11,5 metru a široká sedm metrů. Lokalita kolem bývalého kostela je velmi zajímavá, v okolí se našlo několik nálezů z doby římské i z doby Velké Moravy. Jsou zde známy i tři velkomoravské hroby i nálezy z doby laténské i neolitu. Nejvýznamnější dějiny obce souvisejí s příchodem Přemyslovců při dobývání Moravy. Obec teď chce na místě bývalého kostela instalovat informační tabuli.