Policie dopadla dva prodejce pančovaného alkoholu

Zlínsko – Policisté zadrželi dva muže z Valašských Klobouk. Čtyřiašedesátiletý muž a jeho o osmadvacet let mladší příbuzný měli uskladněny tisíce litrů alkoholu bez potřebného označení nebo dokladu původu. Měli tak podle kriminalistů ošidit stát na spotřební dani odhadem o devět set tisíc korun. Hrozí jim až osmileté vězení.

Na dvojici obchodníků přišli policisté minulý čtvrtek večer. Muži zákona si všimli podezřele odstaveného vozu, který stál mimo město u staré budovy. „Vůz byl zaparkovaný tak, aby se nebylo možné dostat do kufru. Policisté proto našli majitele, který jim auto otevřel. Byly v něm asi čtyři tisíce litrů alkoholu, z osmdesáti procent pančovaného,“ potvrdila zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. Dalších pět set litrů pak našli kriminalisté při domovních prohlídkách. 

„Veškerý alkohol jsme zajistili a odebrali vzorky z jednotlivých sérií. Prozatím se nepotvrdilo, že by byl pančovaný jedovatým metanolem. Podrobnější rozbory provádí celní správa,“ uvedl vedoucí oddělení hospodářské kriminality Robert Mařák a doplnil, že ani jeden z obchodníků nebyl schopen prokázat původ zboží. 

Asi dvacet procent zabaveného alkoholu bylo v originálních lahvích s kolkem, zbytek byl v plastových barelech nebo v lahvích, které byly označeny známými etiketami „Lašský rum“, „Vodka Lunar“, „Moravská švestka“ a podobně, ovšem bez potřebných kolků. „Našli jsme také stovky etiket a vršků, které byly nachystány pravděpodobně pro další použití. Kromě alkoholu policisté našli i šest a půl tisíce krabiček cigaret, taktéž bez povinného označení,“ dodala mluvčí. 

Policisté provedli domovní prohlídky celkem ve třech nemovitostech, podezřelé zboží na místě zabavili. „Oba dva muže kriminalisté obvinili jednak z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, jednak z přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží,“ vysvětlila Macalíková. 

Sklady prohlédli i pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „V rámci prohlídky se totiž našlo i větší množství potravin, jako vejce, rýže a zelenina. Potraviny, které pánové měli připraveny k prodeji, byly uskladněné v naprosto nevhodných a nehygienických podmínkách,“ dodala Macalíková, která znovu apelovala na veřejnost, aby lidé nekupovali ani nepili alkohol, o jehož původu mají pochybnosti, a který není označen legálními kolky. Pracovníci potravinářské inspekce zároveň majitelům skladu zakázali užívat prostory nebo dávat uskladněné potraviny do oběhu.

Metanolová aféra má na Zlínsku další oběť

Alkohol z Valašských Klobouk nebezpečný metanol pravděpodobně neobsahoval. Kauza otráveného alkoholu má ale na Zlínsku ode dneška další oběť. Pitva prokázala, že 60letý muž z Boršic u Blatnice na Uherskohradišťsku zemřel na otravu metylalkoholem. Zemřelého nalezl náhodný kolemjdoucí. Při domovní prohlídce pak policie našla lahev s tvrdým alkoholem. Odkud pití pochází, zatím není známo.  Podle Macalíkové však předběžné výsledky rozborů neprokázaly, že by v této lahvi byl metanol. Policie tak nadále zjišťuje, kde muž otrávený alkohol vypil. Muž byl čtvrtou obětí metanolu v kraji, už dříve na otravu zemřely 3 ženy. Dalších 15 lidí bylo hospitalizováno.