Likérce hrozí kvůli vylitému alkoholu trestní stíhání

Bystřice pod Hostýnem – Už týden bojuje čistírna odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem s alkoholem, který zabíjí tolik potřebné bakterie. Teď se zdá, že se s jedenáctiprocentní koncentrací alkoholu čistička snad dokáže úspěšně poprat. Tři tisíce litrů alkoholu přitekly minulý týden z Likérky Drak. Do věci se vložila i policie – likérku možná čeká trestní stíhání.

Hlavním úkolem bakterií je čištění splašků, místo toho ale už sedmým dnem bojují s alkoholem. Jejich čistící funkce se obnoví teprve, až se zvýší množství kyslíku v nádrži a z hladiny zmizí kal. Manuálně kal odstraňují pracovníci čistírny. „Když se zbavíme té pěny, tak se celkově těm nádržím uleví. Kyslík je může krásně provzdušňovat,“ popsal pracovník obsluhy čistírny Jan Uruba.

Naplno od minulého čtvrtka fungují také míchadla, která vhání do nádrže kyslík. Mimořádná opatření stála čistírnu už desítky tisíc korun. Zaplatit by je měl viník – tedy Likérka Drak. „Náklady vyčíslíme a budeme po likérce požadovat tyto zvýšené náklady na čištění,“ potvrdil vedoucí provozu odpadních vod VAK Kroměříž Tomáš Mozola. Záchrana čistírny potrvá ještě jeden až dva týdny.

NO COMMENT: Odstraňování kalu z hladiny nádrže (zdroj: ČT24)

Čistírna nebude jediná, kdo likérce vystaví účet. Téměř jistě ji čeká také pokuta kvůli ohrožení životního prostředí. „Budeme zahajovat správní řízení podle zákona o vodách,“ potvrdil před několika dny vedoucí odboru životního prostředí z bystřické radnice Milan Oslzla. Výše případné pokuty bude záviset i na rozsahu poškození technologie čistírny – vyšplhat se může až k jednomu milionu korun.

Únik alkoholu prošetřují také celníci a policisté. „Trestní řízení v souvislosti s touto likérkou vedeme. Zatím nikdo nebyl obviněný a vzhledem k tomu, v jaké fázi je vyšetřování, je nevhodné a netaktické podávat další informace,“ reagovala mluvčí krajské policie Jana Macalíková.

Nad nádrží se před týdnem místo zápachu vznášela vůně rumu

Likérka Drak vypustila alkohol do kanálu v noci ze středy na čtvrtek. Nad nádrží se místo obvyklého zápachu vznášela rumová vůně. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se tak stalo před chystanou kontrolou jejích skladů. Policie už zkoumá, jestli za únikem alkoholu nebylo i zametání stop. Předběžné testy ale ukázaly jen na etylalkohol, nikoliv na jedovatý metyl. Likérka Drak se dál hájí, že pouze před obnovením výroby vymývala sudy a její pracovník udělal chybu.

Vydáno pod