Metylalkoholem se na jihu Moravy přiotrávil čtvrtý člověk

Brno - Na jihu Moravy se přiotrávil další člověk metylalkoholem. Šestašedesátiletý muž ze Šlapanic leží od středy ve Fakultní nemocnici Brno na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je podle lékařů velmi vážný. Stal se tak čtvrtým pacientem na jižní Moravě. Kriminalisté pátrají po zdroji intoxikace. I nadále pokračují v kontrolách prodeje alkoholu.

„Včera v 9 hodin 20 minut přivezla žena ze Šlapanic svého manžela s poruchami vidění a s bolestmi do bohunické fakultní nemocnice. Příznaky odpovídaly otravě metylalkoholem. Provedená vyšetření pak u muže tuto nebezpečnou diagnózu potvrdila,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Kriminalisté zajistili v místě bydliště hospitalizovaného muže na čtyři desítky lahví několika druhů alkoholu, z nichž odebrali vzorky. Ty analyzuje akreditovaná laboratoř. „V současné době tedy čekáme na výsledky rozborů, které určí, v kterém z několika druhů destilátů je metylalkohol obsažen a v jaké koncentraci,“ dodala Vedrová. Jedovatá látka byla zřejmě v rumu.

Jednou z kriminalisty prověřovaných verzí je i to, že alkohol kontaminovaný metanolem si poškozený koupil od neznámého muže na odpočivadle u benzinové čerpací stanice na okraji Šlapanic. Bohužel mimo kamerový systém benzinky. „Policisté proto zároveň varují občany, aby pochybně zakoupený alkohol od neznámých prodejců nekupovali a pokud už nějaké takto opatřené lahve mají doma, aby si jejich obsah raději nechali otestovat,“ varovala mluvčí.

Stav boskovického pacienta je stále velmi vážný
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Stav muže je stabilizovaný. Ale nadále zůstává velmi vážný,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. Další informace k pacientovi ale nechtěla uvést dle přání rodiny. České televizi se sice podařilo kontaktovat jeho manželku, nechtěla se ale k celé záležitosti vyjadřovat. „Je na tom psychicky velmi špatně. Muže odvezla a pak v domě ještě byli několik hodin policisti,“ podotkla pouze její matka a pacientova tchýně.

Šestašedesátiletý senior na jihu Moravy tak přibyl ke dvěma mužům hospitalizovaným ve Znojmě a Kyjově, kteří ale otravě podlehli. Další pacient zůstává v péči lékařů v Boskovicích. 

Policisté v celém kraji i nadále pokračují v kontrolách dodržování mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které upravuje prodej lihovin s obsahem alkoholu nad dvacet objemových procent. „Během středy a noci na čtvrtek jsme zkontrolovali 341 provozoven a prodejen, nezjistili jsme žádná porušení tohoto nařízení,“ uzavřela Vedrová. Na otravu metanolem zemřelo v uplynulých dnech v republice již 27 lidí. Jeho nadlimitní množství obsahovaly některé značky destilátů. Jejich prodej pak vláda omezila.

Vydáno pod