Při nočním zátahu revizorů v Brně dostávali černí pasažéři amnestii

Brno - Děvět revizorů dopravního podniku společně s šestnácti strážníky brněnské městské policie se v noci na dnešek zaměřilo na fenomén brněnské hromadné dopravy – noční rozjezdy. A nachytali dvaadevadesát cestujících bez jízdenky. S kontrolami v městské hromadné dopravě se po začátku akademického roku budou obyvatelé Brna setkávat častěji. Podle dopravců to má svůj efekt: počet černých pasažérů v nočních spojích klesá.

Dnes v noci měli přitom černí pasažéři brněnské hromadné dopravy jedinečnou možnost. Místo klasické pokuty dostali speciální nabídku v podobě podmíněné amnestie. Pokud si takový přistižený jízdenkový hříšník do pěti pracovních dnů koupí alespoň čtvrtletní kupon, vyhne se pokutě.

Začátek vysokoškolského školního roku je v Brně spojený i s větším nasazením revizorů v hromadné dopravě. Kromě denních kontrol se také zvýší počet nočních zátahů. „Noční akce, přepravní kontroly ve spolupráci s oběma složkami policie, probíhají nárazově, nepravidelně, minimálně však jednou za měsíc. Třeba o prázdninách skoro nejsou, ale v akademickém roce je to i třikrát do měsíce. Teď na podzim plánujeme zintenzivnit akce,“ řekl Jan Seitl, vedoucí dopravního odboru DPMB.

Zatímco ve dne je přepravní kontrola maximálně dvoučlenná, v noci asistují revizorům i strážníci městské policie. Tentokrát se akce účastnilo osm revizorů a čtrnáct strážníků. Noční kontroly v brněnské hromadné dopravě probíhají od roku 2007 a za tu dobu počet černých pasažérů výrazně klesl. Během jediného takového zátahu stihnou revizoři a strážníci zkontrolovat cestující ve dvanácti až třinácti linkách. Zatímco v roce 2007 byl bez jízdenky každý čtvrtý pasažér, v tomto roce je to zhruba každý desátý. I tak je to až třikrát více, než je průměr ve dne.

  • Přepravní kontrola autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4011/401013.jpg
  • Noční rozjezd autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4011/401011.jpg
  • Podmíněná amnestie pro černé pasažéry autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4011/401009.jpg

Počet cestujících bez platné jízdenky je za poslední roky téměř stejný, ale zvýšil se jejich věkový průměr. Před dvanácti lety byla skoro polovina černých pasažérů ve věku od osmnácti do pětadvaceti let. I dnes je v této věkové skupině nejvyšší počet jízdenkových hříšníků, ale je to zhruba šestadvacet procent. Naopak se zvýšil počet přistižených černých pasažérů starších ročníků. „Dá se říct, že nám cestující bez jízdenky stárnou. Ti, kterým bylo před dvaceti lety dvacet, a jezdili bez jízdenky, tak se to naučili asi jako tradici, protože v té kategorii 40, 50, 60 let je teď už dvojnásobné zastoupení oproti deseti letům zpátky“. Uvedl vedoucí tarifního odboru DPMB, Vít Prýgl.

Přepravní kontrola DPMB v číslech

Počet revizorů: 50 (36 mužů, 14 žen)

Pokuty v roce 2011: 113 914 (v roce 2012 zatím přibližně 78 tisíc)

Výše pokuty: 700 Kč na místě nebo do pěti pracovních dnů, jinak 1000 Kč

Roční příjmy z pokut: asi 50 milionů Kč