Jez ve Spytihněvi i část řeky Moravy budou měsíc téměř bez vody

Spytihněv – Vodohospodáři začali v říjnu vypouštět jezovou nádrž ve Spytihněvi na Otrokovicku. Chtějí tak po provedené rekonstrukci vodní elektrárny zjistit stav jezu a jeho případná narušení. Řeka je od spytihněvské nádrže až do Otrokovic téměř bez vody, obnažené dno Moravy přilákalo řadu zvědavců i sběračů barevných kovů. Voda by se do jezové nádrže i řeky Moravy měla vrátit 1. listopadu.

Když loni odborníci opravovali vodní elektrárnu na nádrži na řece Moravě ve Spytihněvi, zjistili, že jez zřejmě není v tak dobrém stavu, jak doufali. Vodohospodáři se proto rozhodli nádrž z většiny vypustit a stav jezu zkontrolovat. „Vypouštění jezové zdrže bude probíhat pozvolna s ohledem na případná nouzová opatření ze strany odběratelů,“ uvedl za Povodí Moravy Pavel Cenek. V okolí totiž leží hned několik velkých firem, například Barum Continental, Toma nebo Teplárna Otrokovice. 

Hovoří hrázný Lubomír Klajn a fotograf Fantišek Cívela (zdroj: ČT24)

Dnes už na 13kilometrovém úseku Moravy zbylo jen půl metru vody. Obnažené dno proto ukázalo vše, co řeka až dosud skrývala. Například u hráze našli vodohospodáři ve vodě jízdní kola. „Kol jsme napočítali 19, od malých až po poměrně drahá jízdní kola, která jsou pravděpodobně kradená. Někdo se povozil a pak je tam odhodil,“ řekl spytihněvský hrázný Lubomír Klajn. Většinu rezavých úlovků si už odnesli sběrači kovů. Napajedelský fotograf František Cívela, který na problém upozornil i štáb České televize, zase objevil v bahně i celou řadu dokladů – od občanských průkazů přes řidičská oprávnění až po platební karty. Nalezené doklady odnesl na policii. 

  • Rezavá kola si rozebrali sběrači kovů zdroj: ČT Brno
  • V bahně na dně Moravy byly i doklady zdroj: ČT Brno

Vypouštění řeky se dotklo i rybochovných zařízení, odebírajících vodu z horního a středního úseku Baťova kanálu mezi Spytihněví a Starým Městem. Stejný úsek bude také nesjízdný pro lodě. „Samotné snižování hladiny začne až po přesunu lodí z přístavu ve Spytihněvi a Baťova kanálu pod plavební komoru ve Starém Městě. Po vypuštění zdrže se počítá i s odstraněním sedimentů z horní rejdy plavební komory Spytihněv a z nátoku do vodní elektrárny,“ potvrdila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. 

Po 20 dnech by měli vodohospodáři začít jez opět napouštět. Naposledy byly jez i řeka vypuštěny po povodních v roce 1997, s dalším kontrolním vypouštěním počítají vodohospodáři za 10 až 15 let.